Grillowane skrzydełka buffalo
Soczyste, rumiane i przepyszne marynowane skrzydełka drobiowe, które możemy upiec na grillu lub w piekarniku. Danie palce lizać!
Składniki:
10-12 skrzydełek z kurczaka
sól do natarcia mięsa
1 łyżka masła
1 ząbek czosnku
3 łyżki miodu (lub cukru trzcinowego)
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka pikantnego ketchupu
1 łyżka słodkiej papryki w proszku
1 łyżeczka pikantnej papryki w proszku
opcjonalnie 1 łyżka słodkiego sosu chilli (można pominąć)
*** Skrzydełka nacieramy solą, przekładamy do miski i odkładamy na około 1 godzinę ***
*** Ze skrzydełek odcinamy końcówki – możemy je wyrzucić lub zostawić do nagotowania bulionu ***
*** W garnuszku lub na małej patelni rozpuszczamy masło, dokładamy przeciśnięty czosnek, mieszamy gotujemy przez około pół minutki i zmniejszamy moc palnika do minimum ***
*** Dodajemy miód lub cukier trzcinowy, mieszamy, aż się rozpuści ***
*** Dokładamy koncentrat, mieszamy ***
*** Dodajemy pozostałe składniki, mieszamy i tak powstałą gęstą pastę odkładamy do przestudzenia ***
*** Następnie skrzydełka dokładnie mieszamy z marynatą i odstawiamy na minimum 1 godzinę, ale można także włożyć do lodówki na całą noc ***
*** Gotowe skrzydełka układamy na tacce do grillowania lub blaszce do pieczenia ***
*** Skrzydełka pieczemy na mocno rozgrzanym grillu przez około 20 minut często je odwracając. Lub w piekarniku przez 15 minut z jednej strony, aż się ładnie zrumienią, przewracamy na drugą stronę i pieczemy kolejne 15 minut ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- PRZEPISY NA GRILLA! DANIA Z RUSZTU, SAŁATKI I DODATKI DO POTRAW Z GRILLA PRZEPISY TUTAJ
- Top 10 najlepszych ciast na przyjęcie! KLIKNIJ TUTAJ
- CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
W piekarniku na jaką temperature ustawić? Bo nie jest napisane.
Pieczemy w temperaturze 200’C