Kurczak po zbójnicku zapiekany w ziemniakach
Takie pieczone faszerowane ziemniaczki możemy serwować zarówno jako danie główne, polane na przykład sosem czosnkowym, jak i jako dodatek do obiadu czy kolacji, albo mogą one stanowić świetną przekąskę na imprezie. Coś pysznego!
Składniki:
7-8 większych młodych ziemniaków
1 pojedynczy filet z kurczaka
200g boczku wędzonego
1 cebula
1 ząbek czosnku
200g pieczarek
200g żółtego sera (u mnie gouda i mozzarella)
1 łyżka posiekanego szczypiorku
2 łyżki przyprawy do kurczaka
olej do smażenia
*** Ziemniaki porządnie szorujemy ***
*** Przekrawamy wzdłuż na połówki, przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy prawie do miękkości ***
*** Odcedzamy, lekko studzimy i delikatnie wydrążamy, zachowując skórkę i sporo miąższu ***
*** Na patelni wytapiamy drobno pokrojony boczek, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, smażymy do zeszklenia. Dokładamy pokrojone w kostkę pieczarki i jeszcze chwilę podsmażamy ***
*** Wszystko przekładamy do miski, a na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy pokrojonego w kostkę i oprószonego przyprawą kurczaka ***
*** Gdy mięso straci surowy kolor dodajemy je do podsmażonego wcześniej boczku z cebulą i pieczarkami, mieszamy i odkładamy do wystudzenia ***
*** Do ostudzonego farszu dodajemy 3/4 startego na tarce lub drobno pokrojonego żółtego sera, mieszamy ***
*** Wydrążone wcześniej ziemniaczki wypełniamy farszem i posypujemy pozostałym serem. Układamy na dużej blaszce do pieczenia ***
*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 20 minut ***
*** Przed podaniem posypujemy siekanym szczypiorkiem ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
- SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ