Bułeczki Hobbita
Po wielkim sukcesie chlebka Hobbita, który jak zauważyłam pokochaliście tak samo jak ja, przyszedł czas na bułeczki. Przepis bardzo podobny, delikatnie tylko zmieniony. Bułeczki są przepyszne, chrupiące z zewnątrz, mięciutkie w środku i mega aromatyczne, a przy tym banalnie proste w wykonaniu!
Składniki:
- Ciasto:
250g mąki pszennej
1 łyżeczka suchych drożdży
1 jajko
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
po pół łyżeczki oregano i bazylii
40g masła
pół szklanki mleka
- Dodatkowo:
40g masła
2 ząbki czosnku
po 1 łyżce siekanej natki pietruszki i szczypiorku
pół łyżeczki soli
ok 150g sera mozzarella (żółtego lub białego z zalewy)
*** Przygotowujemy ciasto. Masło przekładamy do rondelka i roztapiamy, zdejmujemy z ognia, wlewamy mleko, mieszamy ***
*** W misce mieszamy mąkę z drożdżami. Dodajemy jajko, sól oraz cukier i zioła ***
*** Wszystko mieszamy, dodajemy rozpuszczone, przestudzone masło i zagniatamy ręcznie lub za pomocą robota z hakiem, aż powstanie gładkie ciasto ***
*** Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą i odkładamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia ***
*** W międzyczasie przygotowujemy masło ziołowe. W garnuszku roztapiamy masło, dodajemy przeciśnięty czosnek oraz posiekaną zieleninę i sól, mieszamy ***
*** Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy na podsypanym mąką blacie, rolujemy gruby wałek i kroimy w plastry ***
*** Powinno wyjść nam 7-8 kawałków ***
*** Z każdego plastra formujemy okrągłą i płaską Kulkę. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ***
*** Bułeczki nacinamy w 3-4 miejscach, prosto lub w kratkę i smarujemy przygotowanym wcześniej masłem ziołowym ***
*** Z wierzchu posypujemy startą lub drobno pokrojoną mozzarellą ***
*** Bułeczki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 15-20 minut – do zrumienienia ***
*** Najlepiej smakują jeszcze ciepły ale na zimno też są niczego sobie ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- CHLEBEK HOBBITA Przepis tutaj (KLIK)
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- PRZEPISY NA SZYBKIE, TANIE I ŁATWE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ