Bułeczki Hobbita


Bułeczki Hobbita

Po wielkim sukcesie chlebka Hobbita, który jak zauważyłam pokochaliście tak samo jak ja, przyszedł czas na bułeczki. Przepis bardzo podobny, delikatnie tylko zmieniony. Bułeczki są przepyszne, chrupiące z zewnątrz, mięciutkie w środku i mega aromatyczne, a przy tym banalnie proste w wykonaniu!

 

 

Składniki:

  • Ciasto:

250g mąki pszennej

1 łyżeczka suchych drożdży

1 jajko

1 łyżka cukru

1 łyżeczka soli

po pół łyżeczki oregano i bazylii

40g masła

pół szklanki mleka

  • Dodatkowo:

40g masła

2 ząbki czosnku

po 1 łyżce siekanej natki pietruszki i szczypiorku

pół łyżeczki soli

ok 150g sera mozzarella (żółtego lub białego z zalewy)

 

 

 

*** Przygotowujemy ciasto. Masło przekładamy do rondelka i roztapiamy, zdejmujemy z ognia, wlewamy mleko, mieszamy ***

*** W misce mieszamy mąkę z drożdżami. Dodajemy jajko, sól oraz cukier i zioła ***

*** Wszystko mieszamy, dodajemy rozpuszczone, przestudzone masło i zagniatamy ręcznie lub za pomocą robota z hakiem, aż powstanie gładkie ciasto ***

*** Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą i odkładamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia ***

*** W międzyczasie przygotowujemy masło ziołowe. W garnuszku roztapiamy masło, dodajemy przeciśnięty czosnek oraz posiekaną zieleninę i sól, mieszamy ***

*** Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy na podsypanym mąką blacie, rolujemy gruby wałek i kroimy w plastry ***

*** Powinno wyjść nam 7-8 kawałków ***

*** Z każdego plastra formujemy okrągłą i płaską Kulkę. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ***

*** Bułeczki nacinamy w 3-4 miejscach, prosto lub w kratkę i smarujemy przygotowanym wcześniej masłem ziołowym ***

*** Z wierzchu posypujemy startą lub drobno pokrojoną mozzarellą ***

*** Bułeczki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 15-20 minut – do zrumienienia ***

*** Najlepiej smakują jeszcze ciepły ale na zimno też są niczego sobie ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KOMENTARZE