Kurczak na pierzynce z młodej kapusty
Pyszny i szybki obiad jednogarnkowy. Dzięki dodatkowi wędzonego boczku i pieczarek danie jest bardzo wyraziste oraz aromatyczne. Za jednym gotowaniem mamy na obiadek soczyste i rumiane mięsko oraz pyszną jarzynkę!
Składniki:
2 filety z kurczaka
10 dkg boczku wędzonego
1 cebula
kilka pieczarek (5-6 sztuk)
1 młoda kapusta
1 marchew
1/3 szklanki bulionu
Przyprawa do kurczaka, sól, pieprz
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
olej do smażenia
*** Filety kroimy na średniej wielkości kawałki ***
*** Mięso oprószamy przyprawą do kurczaka ***
*** Boczek i pieczarki kroimy w plasterki, a cebulę w kostkę ***
*** Marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach ***
*** Kapustę grubo siekamy ***
*** Na patelni na niewielkim ogniu wytapiamy boczek, a następnie dodajemy cebulę, smażymy ***
*** Gdy cebula się zeszkli dodajemy pieczarki, podsmażamy ***
*** Kiedy pieczarki zrumienią się całość przekładamy na talerz ***
*** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy na nim na rumiano filety z kurczaka ***
*** Dodajemy startą marchew, podsmażamy, mieszamy i zalewamy bulionem***
*** Dokładamy podsmażony wcześniej boczek z cebulą i pieczarkami oraz pokrojoną kapustę. Całość zagotowujemy, mieszamy ***
*** Dusimy pod przykryciem przez około 10 minut, mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem ***
*** Na koniec posypujemy siekaną pietruszką ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
- SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ
Świetne danie! Nie przestajesz mnie zadziwiać pomysłowością 😉 To wypróbowania niebawem.