Kurczak na pierzynce z młodej kapusty


Kurczak na pierzynce z młodej kapusty

Pyszny i szybki obiad jednogarnkowy. Dzięki dodatkowi wędzonego boczku i pieczarek danie jest bardzo wyraziste oraz aromatyczne. Za jednym gotowaniem mamy na obiadek soczyste i rumiane mięsko oraz pyszną jarzynkę!

 

 

Składniki:

2 filety z kurczaka

10 dkg boczku wędzonego

1 cebula

kilka pieczarek (5-6 sztuk)

1 młoda kapusta

1 marchew

1/3 szklanki bulionu

Przyprawa do kurczaka, sól, pieprz

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

olej do smażenia

 

 

 

*** Filety kroimy na średniej wielkości kawałki ***

*** Mięso oprószamy przyprawą do kurczaka ***

*** Boczek i pieczarki kroimy w plasterki, a cebulę w kostkę ***

*** Marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach ***

*** Kapustę grubo siekamy ***

*** Na patelni na niewielkim ogniu wytapiamy boczek, a następnie dodajemy cebulę, smażymy ***

*** Gdy cebula się zeszkli dodajemy pieczarki, podsmażamy ***

*** Kiedy pieczarki zrumienią się całość przekładamy na talerz ***

*** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy na nim na rumiano filety z kurczaka ***

*** Dodajemy startą marchew, podsmażamy, mieszamy i zalewamy bulionem***

*** Dokładamy podsmażony wcześniej boczek z cebulą i pieczarkami oraz pokrojoną kapustę. Całość zagotowujemy, mieszamy  ***

*** Dusimy pod przykryciem przez około 10 minut, mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem ***

*** Na koniec posypujemy siekaną pietruszką ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

 

 

 


KOMENTARZE

Komentarz do “Kurczak na pierzynce z młodej kapusty