Makowiec w cieście kruchym
Zazwyczaj makowce zawija się w ciasto drożdżowe lub krucho-drożdżowe, moja dzisiejsza propozycja jest trochę inna ponieważ do ciasta nie używamy wcale drożdży. Ciasto jest kruche, delikatne i przepyszne. Nadzienie makowe możemy wykonać sami według swojego sprawdzonego, domowego przepisu lub można użyć gotowej masy z puszki. Polecam!
Składniki:
- na dwie rolady makowe
750g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250g zimnego masła
pół szklanki cukru pudru
2 żółtka
1 całe jajko
5 łyżek kwaśnej śmietany
850g masy makowej – domowej lub z puszki
- Polewa czekoladowa:
50ml śmietanki kremówki
100g czekolady mlecznej lub gorzkiej (lub pół na pół)
*** Na stolnicę lub do miski wysypujemy mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder, dodajemy jajko i żółtka, pokrojone na kawałki masło oraz śmietanę ***
*** Wszystko zagniatamy ręcznie lub za pomocą robota z hakiem, aż uzyskamy gładkie, jednolite ciasto Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na 30 minut ***
*** Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie części. Pierwszą część ciasta rozwałkowujemy na cienki placek ***
*** Na cieście rozsmarowujemy połowę masy makowej (używam gotowej masy z puszki), pozostawiając kilka centymetrów wolnych z każdej strony ***
*** Zawijamy najpierw oba boki do środka, a następnie rolujemy z dołu do góry. Musimy tak rozwałkować i zwinąć ciasto, aby później zmieściło nam się na długość do blaszki ***
*** Tak samo postępujemy z drugim makowcem ***
*** Rolady zawijamy luźno w papier i przekładamy do foremki tak aby każdy makowiec był ułożony sklejeniem do dołu (moja blaszka ma wymiary 32×20 cm) ***
*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 70 minut ***
*** Gdy ciasto ostygnie przygotowujemy polewę. Śmietankę wlewamy do garnuszka i zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia i od razu dodajemy połamaną na kawałki czekoladę, zostawiamy na chwilę ***
*** Po chwili całość dokładnie mieszamy, aż czekolada całkowicie się rozpuści, jeśli polewa będzie zbyt gęsta dodajemy trochę więcej śmietanki ***
*** Makowce oblewamy polewą i odkładamy do zastygnięcia ***
*** SMACZNEGO ***
Polecam również:
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
- CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ