Dworska uczta
Pyszne i sycące danie jednogarnkowe. Prawdziwie królewska potrawa z rumianymi klopsikami, zasmażaną kapustą i pieczarkami 😉 Danie najlepiej smakuje podane ze świeżym pieczywem.
Składniki:
- Klopsiki:
0,5 kg mielonej wieprzowiny
1 jajko
1 czerstwa bułka namoczona w mleku
przyprawy do mięsa: pieprz, sól, papryka mielona słodka oraz ostra, majeranek, czosnek granulowany
olej do smażenia
ok pół szklanki bułki tartej + pół szklanki pokruszonych płatków kukurydzianych – do obtoczenia klopsików
- Dodatkowo:
pół główki białej kapusty
200g pieczarek
1 szklanka bulionu
1-2 łyżki posiekanego koperku
1 liść laurowy, 2 kulki ziela angielskiego
- Zasmażka:
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
*** Pieczarki kroimy w plasterki, a kapustę w średniej wielkości kostkę ***
*** Do mięsa mielonego dodajemy jajko, odciśniętą z mleka bułkę oraz przyprawy – do smaku. Całość dokładnie mieszamy ***
*** W miseczce mieszamy bułkę tartą z drobno pokruszonymi płatkami ***
*** Z masy mięsnej formujemy niewielkie klopsiki i obtaczamy je w bułce wymieszanej z płatkami ***
*** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i obsmażamy na nim klopsiki na rumiano ***
*** Klopsiki odkładamy na bok a na patelni podsmażamy pokrojone w plasterki pieczarki ***
*** Do podsmażonych pieczarek dodajemy poszatkowaną kapustę, całość chwilę podsmażamy ciągle mieszając ***
*** Całość zalewamy bulionem, dodajemy klopsiki, liść laurowy i ziele angielskie, zagotowujemy ***
*** Potrawę dusimy na niewielkim ogniu pod przykryciem przez około 15 minut ***
*** Przygotowujemy zasmażkę. W garnuszku roztapiamy masło, dodajemy mąkę i zasmażamy przez chwilę ciągle mieszając. Dodajemy do gotującej się potrawy, mieszamy ***
*** Całość gotujemy jeszcze chwilę często mieszając, aż sos zgęstnieje ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
- SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ