Kremowe risotto z krewetkami i szpinakiem
Pyszne i aromatyczne danie, które można przygotować zarówno jako wytworny obiad jak i na przyjęcie. Do tego jest dość szybkie i małe pracochłonne, spokojnie każdy sobie z nim poradzi. Polecam!
Składniki:
1 szklanka ryżu długoziarnistego
pół szklanki białego wina (wytrawnego lub półwytrawnego)
3 łyżki masła (najlepiej klarowanego)
Przyprawa: sól, pieprz, 1 łyżeczka kurkumy, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej, 1 łyżka suszonych ziół prowansalskich
ok 2 szklanki bulionu lub wody
1 mała cukinia (lub pół większej)
1/2 czerwonej papryki
ok 450g krewetek
2 ząbki czosnku
1 mała papryczka chilli
ok 300g świeżego szpinaku
tarty parmezan do posypania
1 łyżka oleju
*** W garnku rozpuszczamy dwie łyżki masła, wsypujemy suszone zioła prowansalskie, dodajemy kurkumę, paprykę mieloną oraz po pół łyżeczki soli i pieprzu. Mieszamy ***
*** Do garnka wsypujemy ryż. Wszystko razem mieszamy, przykrywamy pokrywką i odstawiamy na 10 minut aby ryż przeszedł masłem i przyprawami ***
*** Następnie do ryżu dodajemy wino, zagotowujemy i odparowujemy ***
*** Wlewamy połowę bulionu lub wody i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem, aż ryż wchłonie większość płynu. Dodajemy drugą część bulionu jak tylko poprzednia zostanie wchłonięta przez ryż. Gotujemy na małym ogniu jeszcze przez około 15 minut co jakiś czas mieszając, aż ryż będzie miękki ***
*** Na patelni podsmażamy przez chwilę na łyżce oleju drobno pokrojoną cukinie oraz paprykę ***
*** Podsmażone warzywa dodajemy do ryżu, mieszamy ***
*** Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i podsmażamy na nim krewetki ***
*** Po chwilę dodajemy szpinak ***
*** Smażymy mieszając, aż szpinak zwiędnie. Dodajemy przeciśnięty czosnek oraz drobno pokrojoną papryczkę chilli, mieszamy ***
*** Całość dodajemy do ryżu ***
*** Potrawę posypujemy parmezanem i podajemy ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
- SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ