Róże karnawałowe czyli faworki inaczej


Róże karnawałowe czyli faworki inaczej

Pyszne, kruche, delikatne i bardzo efektowne ciastka z ciasta na tradycyjne faworki. Niebo w ustach!

 

 

 

Składniki:

  • Ciasto:

400g mąki pszennej + mąka do podsypania

6 żółtek

200g gęstej kwaśnej śmietany 18%

1 łyżka cukru pudru

duża szczypta soli

1 łyżka spirytusu

  • Dodatkowo:

około pół litra oleju lub smalcu do smażenia

cukier puder do posypania

wisienki lub dżem do dekoracji

 

 

 

*** Do mąki dodajemy śmietanę, żółtka cukier puder, sól i spirytus. Całość zagniatamy, aż powstanie gładkie ciasto – ciasto można zagnieść za pomocą miksera z hakiem. Gotowe ciasto zawijamy w folię i wkładamy na około pół godziny do lodówki ***

*** Po tym czasie na stolnicy partiami rozwałkowujemy ciasto – najcieniej jak się da i trzema szklankami o różnych średnicach wycinamy kółka ***

*** Każde kółko nacinamy w czterech miejscach po obwodzie i kładziemy jeden krążek na drugim od największego do najmniejszego. Na środku mocno dociskamy palcem, aby kółka skleiły się ze sobą ***

*** Wrzucamy na rozgrzany olej najmniejszym kółkiem do dołu. Uwaga, olej nie może być zbyt gorący, bo różyczki zaczną nam się przypalać z zewnątrz, a pozostaną surowe w środku. Najlepiej po rozgrzaniu tłuszczu, ustawić moc palnika na środkową i wówczas smażyć ciastka (olej powinien mieć temperaturę około 170’C) ***

*** Gdy ciastka zaczną się ładnie rumienić przewracamy je na drugą stronę i smażymy do zrumienienia ***

*** Po wyjęciu z oleju ciastka odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym i posypujemy cukrem pudrem ***

*** Następnie przekładamy na talerz i środek różyczek dekorujemy dżemem lub wisienkami ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

KOMENTARZE