Róże karnawałowe czyli faworki inaczej
Pyszne, kruche, delikatne i bardzo efektowne ciastka z ciasta na tradycyjne faworki. Niebo w ustach!
Składniki:
- Ciasto:
400g mąki pszennej + mąka do podsypania
6 żółtek
200g gęstej kwaśnej śmietany 18%
1 łyżka cukru pudru
duża szczypta soli
1 łyżka spirytusu
- Dodatkowo:
około pół litra oleju lub smalcu do smażenia
cukier puder do posypania
wisienki lub dżem do dekoracji
*** Do mąki dodajemy śmietanę, żółtka cukier puder, sól i spirytus. Całość zagniatamy, aż powstanie gładkie ciasto – ciasto można zagnieść za pomocą miksera z hakiem. Gotowe ciasto zawijamy w folię i wkładamy na około pół godziny do lodówki ***
*** Po tym czasie na stolnicy partiami rozwałkowujemy ciasto – najcieniej jak się da i trzema szklankami o różnych średnicach wycinamy kółka ***
*** Każde kółko nacinamy w czterech miejscach po obwodzie i kładziemy jeden krążek na drugim od największego do najmniejszego. Na środku mocno dociskamy palcem, aby kółka skleiły się ze sobą ***
*** Wrzucamy na rozgrzany olej najmniejszym kółkiem do dołu. Uwaga, olej nie może być zbyt gorący, bo różyczki zaczną nam się przypalać z zewnątrz, a pozostaną surowe w środku. Najlepiej po rozgrzaniu tłuszczu, ustawić moc palnika na środkową i wówczas smażyć ciastka (olej powinien mieć temperaturę około 170’C) ***
*** Gdy ciastka zaczną się ładnie rumienić przewracamy je na drugą stronę i smażymy do zrumienienia ***
*** Po wyjęciu z oleju ciastka odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym i posypujemy cukrem pudrem ***
*** Następnie przekładamy na talerz i środek różyczek dekorujemy dżemem lub wisienkami ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- Pączki i faworki karnawałowe Przepis tutaj (KLIK)
- POMYSŁY NA WYKORZYSTANIE BIAŁEK KLIKNIJ TUTAJ