Ekstra kruche faworki
Przepis na faworki idealne. Lekkie jak piórko, bąbelkowe i bardzo kruche. Nie może ich zabraknąć w karnawale!
Składniki:
- Ciasto:
400g mąki pszennej + mąka do podsypania
6 żółtek
200g gęstej kwaśnej śmietany 18%
1 łyżka cukru pudru
duża szczypta soli
1 łyżka spirytusu
- Dodatkowo:
około pół litra oleju lub smalcu do smażenia
cukier puder do posypania
*** Do mąki dodajemy śmietanę, żółtka cukier puder, sól i spirytus ***
*** Całość zagniatamy, aż powstanie gładkie ciasto – ciasto można zagnieść za pomocą miksera z hakiem. Gotowe ciasto zawijamy w folię i wkładamy na około pół godziny do lodówki ***
*** Po leżakowaniu ciasto powinno się wybić – uderzając w nie tłuczkiem aby wtłoczyć w nie jak najwięcej powietrza. Ja tego nie robię, a faworki i tak wychodzą mi kruche i bąbelkowe, ale może to dlatego, że dość długo wyrabiam ciasto za pomocą robota z hakiem i wówczas samo się napowietrza 😉 Następnie na stolnicy partiami rozwałkowujemy ciasto – najcieniej jak się da. Za pomocą noża lub radełka wykrawamy długie prostokąty i robimy w nich nacięcia ***
*** Przez nacięcie przeplatamy jeden koniec ciasta i delikatnie pociągamy tworząc faworki ***
*** Gotowe faworki układamy na patelni z rozgrzanym olejem ***
*** Smażymy z dwóch stron na rumiany kolor. Uwaga, olej nie może być zbyt gorący, bo faworki zaczną nam się przypalać z zewnątrz, a pozostaną surowe w środku. Najlepiej po rozgrzaniu tłuszczu, ustawić moc palnika na środkową i wówczas smażyć ciastka ***
*** Po zdjęciu z patelni faworki układamy na chwilę na ręczniku papierowym w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Następnie przekładamy na talerz lub do miski ***
*** Oprószamy cukrem pudrem ***
*** SMACZNEGO ***
Jak długo wyrabiałaś ciasto?
ciasto wyrabiałam około 5 minut za pomocą robota z hakiem