Zapiekanka chłopska
Nie potrzeba wiele czasu, ani dużych umiejętności kulinarnych aby przygotować smakowity i treściwy obiad dla całej rodziny. Pyszna i sycąca zapiekanka z ziemniaczkami, kiełbasą, pieczarkami oraz kapustą, to będzie strzał w dziesiątkę. Polecam!
Do zapiekanki możemy także wykorzystać ugotowane ziemniaki, które zostały nam od obiadu z dnia poprzedniego.
Składniki:
4-5 ziemniaków
2 kiełbasy (u mnie polskie)
1 cebula
2 ząbki czosnku
5-6 pieczarek
1/3 kapusty pekińskiej (można też użyć zwykłej kapusty)
200ml śmietanki 30%
2 jajka
10 dkg żółtego sera (u mnie gouda i mozzarella)
Przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa
*** Pieczarki kroimy w półplasterki ***
*** Kapustę pekińską drobno kroimy ***
*** Kiełbasę kroimy w półplasterki i podsmażamy na patelni, dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę i smażymy, aż się zeszkli ***
*** Dodajemy pieczarki, podsmażamy ***
*** Dokładamy kapustę oraz przeciśnięty czosnek i jeszcze chwilę smażymy, mieszając ***
*** Ziemniaki obieramy kroimy w plastry i podgotowujemy w osolonej wodzie przez 10 minut. Odcedzamy studzimy i połowę ziemniaków wykładamy na dnie posmarowanego masłem naczynia żaroodpornego ***
*** Na ziemniaki wykładamy farsz z kiełbasy, pieczarek i kapusty ***
*** Na górę wykładamy pozostałą część ziemniaków ***
*** W miseczce umieszczamy śmietankę, jajka i przyprawy (nie dużo) ***
*** Wszystko dokładnie mieszamy ***
*** Całość wylewamy równomiernie na zapiekankę ***
*** Wierzch posypujemy startym żółtym serem ***
*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200’C i pieczemy przez około 30 minut – do ładnego zrumienienia. Podajemy na gorąco ***
*** Smacznego ***
POLECAM TAKŻE:
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
- SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ