Pierniczki ziemniaczane


Pierniczki ziemniaczane

Pierniki, które ciągle są mięciutkie, a przy tym mega smaczne. Ziemniaki nie są w nich zupełnie wyczuwalne, ale sprawiają, że są to najlepsze pierniczki jakie kiedykolwiek jadłam. Koniecznie wypróbujcie ten przepis!

 

 

 

Składniki:

250g ziemniaków

250g miodu

150g cukru

125g masła

450g mąki + mąka do podsypania

1 łyżeczka sody

2 łyżki przyprawy do piernika

2 łyżki kakao

1 jajko

 

 

*** Ziemniaki obieramy zalewamy wodą i gotujemy do miękkości, odcedzamy ***

*** Ciepłe ziemniaki dusimy lub przeciskamy przez praskę ***

*** Do małego garnuszka przekładamy masło, miód, cukier oraz kakao i przyprawę do piernika ***

*** Rozpuszczamy wszystko cały czas mieszając ***

*** Zdejmujemy z ognia i dodajemy ziemniaki ***

*** Całość blendujemy na gładką masę ***

*** Dodajemy mąkę, sodę oraz jajko i zagniatamy całość ręcznie lub za pomocą robota z hakiem. Ciasto przykrywamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki na całą noc ***

*** Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie, na grubość ok 5 mm ***

*** Z ciasta wykrywamy foremkami pierniczki ***

*** Wycięte pierniki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce ***

*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160’C z termoobiegiem i pieczemy przez około 12 minut ***

*** Pierniczki możemy polukrować, polać polewą czekoladową lub jeść bez niczego ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

 

 

KOMENTARZE