Pierniczki z nadzieniem
Mięciutkie, delikatne i kruche pierniki wypełnione pyszną konfiturą. W moim domu już od kilku dni pachnie świętami. Piekę pierniczki, paszteciki i za chwilę biorę się za uszka z grzybami. Uwielbiam ten czas :))
Składniki:
0,5kg mąki pszennej
2 płaskie łyżki kakao
2 płaskie łyżki przyprawy do piernika
1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej
200g miodu
120g masła
4 żółtka
2 białka
3/4 szklanki cukru
100ml kwaśniej śmietany 18%
- Dodatkowo:
konfitura lub powidła do nadziania pierniczków
1 szklanka cukru pudru + kilka łyżek gorącej wody – do polukrowania pierników
*** W garnuszku rozpuszczamy masło z miodem ***
*** Dodajemy przyprawę do piernika oraz kakao, mieszamy i odkładamy do przestudzenia ***
*** W kubku mieszamy kwaśną śmietanę z sodą i odstawiamy na około 5 minut ***
*** Białka jaj ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i miksujemy dalej, aż powstanie lśniąca piana ***
*** Dalej miksując dodajemy po jednym żółtku ***
*** Następnie dodajemy mąkę, rozpuszczone masło z miodem oraz śmietanę z sodą. Całość dokładnie mieszamy, możemy to zrobić ręcznie lub za pomocą robota z hakiem ***
*** Powstała masa będzie dość rzadka. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na całą noc ***
*** Po tym czasie ciasto dzielimy na 3-4 części i rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie, na grubość około 2-3 mm. Foremkami wycinamy kształty, najlepiej duże ***
*** Wycięte kształty układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na środku pierniczka układamy około pół łyżeczki konfitury i przykrywamy drugim pierniczkiem w takim samym kształcie ***
*** Delikatnie dociskamy boki aby pierniczki zlepiły się ze sobą ***
*** Pierniczki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 15 minut ***
*** Gdy pierniczki całkowicie wystygną przygotowujemy lukier. Do miseczki wsypujemy cukier puder i stopniowo wlewamy gorącą wodę, łyżka po łyżce, ciągle mieszając, aż uzyskamy odpowiednią konsystencję – gęstą ale lejącą. Pierniczki możemy polać tworząc esy-floresy ***
*** Możemy też ciasteczka zanurzyć w lukrze jedną stroną i odłożyć na kratkę do zaschnięcia polewy ***
*** Gdy polewa zastygnie, pierniczki możemy poukładać jeden na drugim ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- Ciasta i wypieki świąteczne! Przepis tutaj (KLIK)
-
Top 10 najlepszych sałatek na święta! Przepisy tutaj (KLIK)
-
Najlepsze likiery i nalewki świąteczne Przepisy tutaj (KLIK)