Pierniczki z nadzieniem


Pierniczki z nadzieniem

Mięciutkie, delikatne i kruche pierniki wypełnione pyszną konfiturą. W moim domu już od kilku dni pachnie świętami. Piekę pierniczki, paszteciki i za chwilę biorę się za uszka z grzybami. Uwielbiam ten czas :))

 

 

Składniki:

0,5kg mąki pszennej

2 płaskie łyżki kakao

2 płaskie łyżki przyprawy do piernika

1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej

200g miodu

120g masła

4 żółtka

2 białka

3/4 szklanki cukru

100ml kwaśniej śmietany 18%

  • Dodatkowo:

konfitura lub powidła do nadziania pierniczków

1 szklanka cukru pudru + kilka łyżek gorącej wody – do polukrowania pierników

 

 

 

 

*** W garnuszku rozpuszczamy masło z miodem ***

*** Dodajemy przyprawę do piernika oraz kakao, mieszamy i odkładamy do przestudzenia ***

*** W kubku mieszamy kwaśną śmietanę z sodą i odstawiamy na około 5 minut ***

*** Białka jaj ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i miksujemy dalej, aż powstanie lśniąca piana ***

*** Dalej miksując dodajemy po jednym żółtku ***

*** Następnie dodajemy mąkę, rozpuszczone masło z miodem oraz śmietanę z sodą. Całość dokładnie mieszamy, możemy to zrobić ręcznie lub za pomocą robota z hakiem ***

*** Powstała masa będzie dość rzadka. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na całą noc ***

*** Po tym czasie ciasto dzielimy na 3-4 części i rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie, na grubość około 2-3 mm. Foremkami wycinamy kształty, najlepiej duże ***

*** Wycięte kształty układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na środku pierniczka układamy około pół łyżeczki konfitury i przykrywamy drugim pierniczkiem w takim samym kształcie ***

*** Delikatnie dociskamy boki aby pierniczki zlepiły się ze sobą ***

*** Pierniczki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 15 minut ***

*** Gdy pierniczki całkowicie wystygną przygotowujemy lukier. Do miseczki wsypujemy cukier puder i stopniowo wlewamy gorącą wodę, łyżka po łyżce, ciągle mieszając, aż uzyskamy odpowiednią konsystencję – gęstą ale lejącą. Pierniczki możemy polać tworząc esy-floresy ***

*** Możemy też ciasteczka zanurzyć w lukrze jedną stroną i odłożyć na kratkę do zaschnięcia polewy ***

*** Gdy polewa zastygnie, pierniczki możemy poukładać jeden na drugim ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

 

KOMENTARZE