Miękkie i pulchne pierniczki w świecącej polewie czekoladowej
Pyszne pierniki, dzięki którym już teraz możemy wprowadzić smak i zapach świąt do naszych domów. Są mięciutkie i pulchniutkie od razu po upieczeniu, z pewnością zakochacie się w nich, tak jak ja, już od pierwszego spróbowania. Polecam!
Składniki:
0,5kg mąki pszennej
2 płaskie łyżki kakao
2 płaskie łyżki przyprawy do piernika
1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej
200g miodu
120g masła
4 żółtka
2 białka
3/4 szklanki cukru
100ml gęstego jogurtu naturalnego (zamiennie można użyć kwaśniej śmietany)
- Polewa czekoladowa:
ok 50-100 ml śmietanki kremówki
150g gorzkiej lub mlecznej czekolady (lub pół na pół)
1 łyżka oleju
*** Do rondelka wkładamy miód oraz przyprawę do piernika i całość podgrzewamy ***
*** Dodajemy masło, wyłączamy palnik i mieszamy do czasu, aż masło się rozpuści ***
*** Odkładamy na chwilę do przestudzenia ***
*** Do miski wsypujemy mąkę oraz kakao i mieszamy ***
*** W kubku mieszamy jogurt (lub śmietanę) z sodą i odstawiamy na około 5 minut ***
*** Białka jaj ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i miksujemy dalej, aż powstanie lśniąca piana ***
*** Dalej miksując dodajemy po jednym żółtku. Dodajemy mąkę, rozpuszczone masło z miodem oraz śmietanę z sodą. Całość dokładnie mieszamy, możemy to zrobić ręcznie lub za pomocą robota z hakiem ***
*** Powstała masa będzie dość rzadka. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na całą noc ***
*** Po tym czasie ciasto dzielimy na 3-4 części i rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie, na grubość około 0,5 cm ***
*** Z ciasta wycinamy za pomocą foremek pierniczki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ***
*** Pierniczki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 8-10 minut ***
*** Przygotowujemy polewę czekoladową, Śmietankę (50ml) wlewamy do garnuszka i zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia i od razu dodajemy połamaną na kawałki czekoladę, zostawiamy na chwilę i dokładnie mieszamy, aż czekolada całkowicie się rozpuści, jeśli polewa będzie zbyt gęsta dodajemy więcej śmietanki. Na koniec wlewamy olej, mieszamy ***
*** Pierniczki oblewamy polewą (lub moczymy w niej z jednej strony) ***
*** Gotowe pierniczki odkładamy do zastygnięcia polewy ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
-
Top 10 najlepszych sałatek na święta! Przepisy tutaj (KLIK)
- Najlepsze ciasta na przyjęcie! KLIKNIJ TUTAJ
Najpyszniejsze Pierniczki jakie jadłem.