Paszteciki-rogaliki z mięsem, idealne do barszczyku!
Świetne jako dodatek do zupki albo sałatki, a także fajna opcja na imprezową przekąskę. Pyszne i łatwe w przygotowaniu paszteciki o uroczym kształcie małych rogalików, z pewnością zauroczą wszystkich gości. Polecam!
Jako farsz najlepiej użyć mięsa gotowanego, ale z pieczonym lub duszonym także wyjdzie, tylko trzeba będzie dać więcej bulionu, aby nie był zbyt suchy. Mięso możemy ugotować i zmielić dzień wcześniej, aby trochę rozłożyć sobie pracę. Ja często paszteciki robię kilka dni przed imprezą i zamrażam, następnie wyjmuję z zamrażarki na około godzinę przed podaniem, aby zaczęły się rozmrażać i na końcu wkładam na kilka minut do piekarnika – smakują wówczas jak świeżo upieczone, a można zaoszczędzić dużo czasu przed samym przyjęciem.
Mięso na farsz też możemy zbierać przez dłuższy czas, na przykład zamrażając w jednym pojemniczku mięso, które nam zostaje z obiadów. Następnie gdy uzbiera nam się większa ilość, wyjmujemy pudełeczko, rozmrażamy i mielimy całość.
Składniki:
- Ciasto:
0,5 kg mąki pszennej
1 łyżeczka soli
pół łyżeczki cukru
50g świeżych drożdży
125g zimnego masła
4 żółtka jaj
2 całe jajka
1 jajko + 2 łyżki mleka – do posmarowania rogalików
- Farsz:
0,5 kg mięsa, najlepiej gotowanego (ale może być także pieczone lub duszone), mieszanego + trochę gotowanych warzyw typu marchewka, pietruszka, por
1 cebula
1 łyżeczka masła klarowanego
1 ząbek czosnku
1 łyżka majeranku
sól, pieprz mielony, słodka papryka, gałka muszkatołowa
około 1/4 szklanki rosołu lub bulionu
*** Przygotowujemy farsz. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle klarowanym, studzimy. Mięso z podsmażoną cebulką mielimy. Do masy dodajemy rosół lub bulion, przeciśnięty czosnek oraz przyprawy do smaku, farsz powinien być dobrze przyprawiony, lekko pikantny i mieć zwartą, lepką konsystencje ***
*** Jeśli jest zbyt suchy dodajemy trochę więcej rosołu lub bulionu. Całość dokładnie mieszamy ***
*** Przygotowujemy ciasto. Do miski wsypujemy mąkę, sól i cukier. Mieszamy. Dodajemy rozkruszone drożdże oraz masło pokrojone w kosteczkę, mieszamy ***
*** Dodajemy żółtka oraz całe jajka i zagniatamy ciasto. Możemy to zrobić ręcznie lub za pomocą miksera z hakiem ***
*** Ciasto dzielimy na 4 części ***
*** Każdą część ciasta rozwałkowujemy na kształt koła o grubości około 3-4mm ***
*** Koło dzielimy na 12 części – trójkącików ***
*** Na szerszym końcu każdego trójkąta układamy porcje farszu ***
*** Ciasto z farszem zwijamy ciasno w rogaliki ***
*** Gotowe rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ***
*** Rogaliki smarujemy z wierzchu jajkiem wymieszanym z mlekiem ***
*** Rogaliki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 15-20 minut – do zrumienienia ***
*** Podajemy jako przekąskę lub dodatek do barszczu albo innej zupki lub sałatki ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
- SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ