Najszybsza karpatka na świecie (bez pieczenia)
Jest pyszna i tak prosta w wykonaniu, że każdy sobie bez problemu z tym poradzi. Tym bardziej, że nie potrzeba piec ciasta, a całe przygotowanie zajmuje około 15 minut! Groszek ptysiowy świetnie zastępuje tradycyjne ciasto parzone (gdyż wykonany jest w podobny sposób) i w smaku nasz deser bardzo przypomina prawdziwą karpatkę :))
Składniki:
***na blaszkę o wymiarach 21 x 21cm
1 opakowanie groszku ptysiowego – 125gram
2 budynie śmietankowe lub waniliowe
3 szklanki mleka – 750ml
4 łyżki cukru
100g masła
około 2-3 łyżki cukru pudru do posypania ciasta
*** Do garnka wlewamy 2 szklanki mleka (500ml), dodajemy masło oraz cukier i podgrzewamy całość, aż masło się rozpuści ***
*** Do miseczki wlewamy pozostałe mleko (1 szklankę), wsypujemy budynie i całość dokładnie mieszamy ***
*** Mleko z masłem zagotowujemy (musi zacząć wrzeć) i wlewamy mleko z budyniem. Zmniejszamy ogień do minimum i mieszamy dopóki krem zgęstnieje ***
*** Na dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (moja blaszka ma wymiary 21 x 21cm) wysypujemy połowę groszku ptysiowego ***
*** Na kuleczkach delikatnie rozprowadzamy jeszcze ciepły krem budyniowy ***
*** Na kremie układamy pozostały groszek ptysiowy wciskając go delikatnie w krem. Najlepiej poukładać kuleczki rzędami, wówczas ciasto będzie się łatwiej kroić ***
*** Całość wkładamy do lodówki na minimum dwie godziny. Przed podaniem ciasto posypujemy cukrem pudrem ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- Top 10 najlepszych ciast na przyjęcie! KLIKNIJ TUTAJ
- CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ