Najszybsza karpatka na świecie (bez pieczenia)


Najszybsza karpatka na świecie (bez pieczenia)

Jest pyszna i  tak prosta w wykonaniu, że każdy sobie bez problemu z tym poradzi. Tym bardziej, że nie potrzeba piec ciasta, a całe przygotowanie  zajmuje około 15 minut! Groszek ptysiowy świetnie zastępuje tradycyjne ciasto parzone (gdyż wykonany jest w podobny sposób) i w smaku nasz deser bardzo przypomina prawdziwą karpatkę :))

 

 

 

Składniki:

***na blaszkę o wymiarach 21 x 21cm

1 opakowanie groszku ptysiowego – 125gram

2 budynie śmietankowe lub waniliowe

3 szklanki mleka – 750ml

4 łyżki cukru

100g masła

około 2-3 łyżki cukru pudru do posypania ciasta

 

 

 

*** Do garnka wlewamy 2 szklanki mleka (500ml), dodajemy masło oraz cukier i podgrzewamy całość, aż masło się rozpuści ***

*** Do miseczki wlewamy pozostałe mleko (1 szklankę), wsypujemy budynie i całość dokładnie mieszamy ***

*** Mleko z masłem zagotowujemy (musi zacząć wrzeć) i wlewamy mleko z budyniem. Zmniejszamy ogień do minimum i mieszamy dopóki krem zgęstnieje ***

*** Na dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (moja blaszka ma wymiary 21 x 21cm) wysypujemy połowę groszku ptysiowego ***

*** Na kuleczkach delikatnie rozprowadzamy jeszcze ciepły krem budyniowy ***

*** Na kremie układamy pozostały groszek ptysiowy wciskając go delikatnie w krem. Najlepiej poukładać kuleczki rzędami, wówczas ciasto będzie się łatwiej kroić ***

*** Całość wkładamy do lodówki na minimum dwie godziny. Przed podaniem ciasto posypujemy cukrem pudrem ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

KOMENTARZE