Sałatka sycylijska – do słoików


Sałatka sycylijska – do słoików

Smaczna i kolorowa sałatka wielowarzywna w zalewie słodko-kwaśnej, to pyszny pomysł na zatrzymanie cząstki lata w słoiku. Polecam!

 

 

Składniki:

1 kg cukinii

1 kg ogórków gruntowych

1 kg marchwi

1 kg cebuli

1kg czerwonej papryki (może także żółta)

1 pęczek selera naciowego

3 łyżki soli

  • Zalewa:

2,5 szklanki octu 10%

1,5 szklanki cukru

3 liście laurowe

1 łyżka mielonego pieprzu

1 łyżka łyżki gorczycy

1 łyżka kolendry – całej

 

 

 

*** Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. Ogórki kroimy w niezbyt cienkie plasterki ***

*** Selera naciowego kroimy w kostkę ***

*** Cukinię kroimy w półplasterki ***

*** Cebulę kroimy w piórka ***

*** Paprykę kroimy w paseczki ***

*** Wszystkie warzywa przekładamy do miski, solimy, mieszamy i odkładamy na około 2 godziny. W międzyczasie warzywa jeszcze dwa razy mieszamy ***

*** Po tym czasie w garnku zagotowujemy ocet z cukrem i pozostałymi składnikami zalewy ***

*** Warzywa zalewamy gorącą marynatą, mieszamy i odkładamy na 6-8 godzin ***

*** Po tym czasie warzywa nakładamy razem z zalewą do słoików. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy. Pasteryzacji można dokonać w garnku, w piekarniku albo w zmywarce ***

 

*Sposoby pasteryzacji:

  1. W garnku – Na dnie umieszczamy ściereczkę, układamy słoiki, tak aby nie stykały się ze sobą ściankami, zalewamy wodą do 3/4 wysokości słoików, zagotowujemy i pasteryzujemy (gotujemy na małym ogniu) przez około 15 minut. Pozostawiamy w garnku do wystudzenia.
  2. W piekarniku – Słoiki układamy na blaszce, tak aby nie stykały się ze sobą ściankami, wkładamy do zimnego piekarnika, ustawiamy temperaturę na 130’C i pasteryzujemy przez 30 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i zostawiamy słoiki do wystudzenia.
  3. W zmywarce – Słoiki układamy w zmywarce wieczkami do dołu, ustawiamy cykl myjący na minimum 75’C lub wyższy. Nie dodajemy żadnych detergentów myjących! Włączamy zmywarkę i czekamy, aż zakończy program. Po tym czasie otwieramy drzwiczki i pozostawiamy przetwory do wystygnięcia.

 

POLECAM RÓWNIEŻ:

KOMENTARZE