Sałatka sycylijska – do słoików
Smaczna i kolorowa sałatka wielowarzywna w zalewie słodko-kwaśnej, to pyszny pomysł na zatrzymanie cząstki lata w słoiku. Polecam!
Składniki:
1 kg cukinii
1 kg ogórków gruntowych
1 kg marchwi
1 kg cebuli
1kg czerwonej papryki (może także żółta)
1 pęczek selera naciowego
3 łyżki soli
- Zalewa:
2,5 szklanki octu 10%
1,5 szklanki cukru
3 liście laurowe
1 łyżka mielonego pieprzu
1 łyżka łyżki gorczycy
1 łyżka kolendry – całej
*** Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. Ogórki kroimy w niezbyt cienkie plasterki ***
*** Selera naciowego kroimy w kostkę ***
*** Cukinię kroimy w półplasterki ***
*** Cebulę kroimy w piórka ***
*** Paprykę kroimy w paseczki ***
*** Wszystkie warzywa przekładamy do miski, solimy, mieszamy i odkładamy na około 2 godziny. W międzyczasie warzywa jeszcze dwa razy mieszamy ***
*** Po tym czasie w garnku zagotowujemy ocet z cukrem i pozostałymi składnikami zalewy ***
*** Warzywa zalewamy gorącą marynatą, mieszamy i odkładamy na 6-8 godzin ***
*** Po tym czasie warzywa nakładamy razem z zalewą do słoików. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy. Pasteryzacji można dokonać w garnku, w piekarniku albo w zmywarce ***
*Sposoby pasteryzacji:
- W garnku – Na dnie umieszczamy ściereczkę, układamy słoiki, tak aby nie stykały się ze sobą ściankami, zalewamy wodą do 3/4 wysokości słoików, zagotowujemy i pasteryzujemy (gotujemy na małym ogniu) przez około 15 minut. Pozostawiamy w garnku do wystudzenia.
- W piekarniku – Słoiki układamy na blaszce, tak aby nie stykały się ze sobą ściankami, wkładamy do zimnego piekarnika, ustawiamy temperaturę na 130’C i pasteryzujemy przez 30 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i zostawiamy słoiki do wystudzenia.
- W zmywarce – Słoiki układamy w zmywarce wieczkami do dołu, ustawiamy cykl myjący na minimum 75’C lub wyższy. Nie dodajemy żadnych detergentów myjących! Włączamy zmywarkę i czekamy, aż zakończy program. Po tym czasie otwieramy drzwiczki i pozostawiamy przetwory do wystygnięcia.
POLECAM RÓWNIEŻ:
- SAŁATKA Z CUKINII DO SŁOIKÓW PRZEPIS TUTAJ
- OGÓRKI W ZALEWIE GYROS PRZEPIS TUTAJ
- KETCHUP Z CUKINII Z PAPRYKĄ PRZEPIS TUTAJ