Ciasteczka serowe z owocami


Ciasteczka serowe z owocami

Kruche i delikatne ciasto (strukturą przypominające trochę ciasto francuskie) wypełnione pysznymi sezonowymi owocami. Te ciasteczka są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, a w smaku niebiańsko smaczne. Polecam!

 

 

 

Składniki:

  • Ciasto:

250g mielonego twarogu (może być ser z wiaderka)

ok. 250g mąki pszennej

250g masła

1 żółtko

  • Nadzienie:

borówki, maliny

  • Dodatkowo:

białko jajka

cukier puder do posypania

 

 

 

*** Do mąki dodajemy posiekane masło, ser oraz żółtko jajka ***

*** Zagniatamy ciasto. Jeżeli ciasto będzie się mocno kleić możemy dosypać trochę więcej mąki, ale nie za dużo aby ciasto pozostało miękkie ***

*** Zagniecione ciasto zawijamy w folię i wkładamy na 30 minut do lodówki. Po wyjęciu z lodówki, dzielimy je na dwie części. Na podsypanym mąką blacie rozwałkowujemy placki o grubości 0,5 cm. Za pomocą szklanki w cieście wycinamy kółka ***

*** Na każdym kółku układamy porcję owoców ***

*** Końce ciasta smarujemy roztrzepanym białkiem i zlepiamy ze sobą tworząc rożki. Gotowe ciasteczka układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Z podanych składników wyszły mi dwie blachy ciasteczek ***

*** Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200’C przez około 25-30 minut – do zrumienienia. Po upieczeniu ciasteczka posypujemy cukrem pudrem ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

KOMENTARZE