Roladki mielone z dodatkami ;)


Roladki mielone z dodatkami 😉

Delikatne, soczyste i rumiane zraziki wieprzowe duszone w bardzo aromatycznym sosie, to ciekawy pomysł na wyśmienity obiad dla całej rodzinki. Wypróbujcie koniecznie ten przepis!

 

 

 

 

Składniki:

1 kg mielonej wieprzowiny

2 jajka

pół szklanki bułki tartej

1/4 młodej kapusty

Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra

liść laurowy, ziele angielskie

ok 1,5 szklanki bulionu lub wody

1 łyżeczka koncentratu pomidorowego

olej do smażenia

1 szklanka mąki do obtoczenia roladek

1 łyżka mąki do zaciągnięcia sosu

1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki

 

 

*** Do mięsa mielonego dodajemy jajka, bułkę tartą i przyprawy – do smaku ***

*** Wszystko razem dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolita masa ***

*** Kapustę drobno siekamy ***

*** Pokrojoną kapustę dodajemy do mięsa i całość dokładnie mieszamy ***

*** Z mięsa formujemy w dłoniach zgrabne roladki. Roladki mięsne obtaczamy w mące i ponownie formujemy w dłoniach, lekko dociskając, aby nie otwierały się podczas smażenia ***

*** Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy roladki z każdej strony na rumiany kolor ***

*** Następnie mięso zalewamy bulionem lub wodą, zagotowujemy ***

*** Dodajemy liść laurowy i dwie kulki ziela angielskiego. Całość dusimy pod przykryciem na niewielkim ogniu przez około 25 minut, co jakiś czas obracając roladki ***

*** Po tym czasie roladki wyjmujemy, a do powstałego sosu dodajemy koncentrat pomidorowy ***

*** Mieszamy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, można dodać także trochę cukru do smaku – około pół łyżeczki . Na końcu sos zaciągamy mąką rozrobioną w niewielkiej ilości wody, ponownie mieszamy i gotujemy do momentu, aż sos zgęstnieje ***

*** Roladki ponownie dokładamy na patelnie i podgrzewamy w powstałym sosie ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

 

 

 

KOMENTARZE