Roladki mielone z dodatkami 😉
Delikatne, soczyste i rumiane zraziki wieprzowe duszone w bardzo aromatycznym sosie, to ciekawy pomysł na wyśmienity obiad dla całej rodzinki. Wypróbujcie koniecznie ten przepis!
Składniki:
1 kg mielonej wieprzowiny
2 jajka
pół szklanki bułki tartej
1/4 młodej kapusty
Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra
liść laurowy, ziele angielskie
ok 1,5 szklanki bulionu lub wody
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
olej do smażenia
1 szklanka mąki do obtoczenia roladek
1 łyżka mąki do zaciągnięcia sosu
1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
*** Do mięsa mielonego dodajemy jajka, bułkę tartą i przyprawy – do smaku ***
*** Wszystko razem dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolita masa ***
*** Kapustę drobno siekamy ***
*** Pokrojoną kapustę dodajemy do mięsa i całość dokładnie mieszamy ***
*** Z mięsa formujemy w dłoniach zgrabne roladki. Roladki mięsne obtaczamy w mące i ponownie formujemy w dłoniach, lekko dociskając, aby nie otwierały się podczas smażenia ***
*** Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy roladki z każdej strony na rumiany kolor ***
*** Następnie mięso zalewamy bulionem lub wodą, zagotowujemy ***
*** Dodajemy liść laurowy i dwie kulki ziela angielskiego. Całość dusimy pod przykryciem na niewielkim ogniu przez około 25 minut, co jakiś czas obracając roladki ***
*** Po tym czasie roladki wyjmujemy, a do powstałego sosu dodajemy koncentrat pomidorowy ***
*** Mieszamy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, można dodać także trochę cukru do smaku – około pół łyżeczki . Na końcu sos zaciągamy mąką rozrobioną w niewielkiej ilości wody, ponownie mieszamy i gotujemy do momentu, aż sos zgęstnieje ***
*** Roladki ponownie dokładamy na patelnie i podgrzewamy w powstałym sosie ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
- SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ