Kiszona młoda kapusta na już
Pyszny i zdrowy dodatek do obiadu. Szatkowana kapusta ukiszona z marchewką i koperkiem, to prawdziwy rarytas. Robi się ją bardzo łatwo i szybko, a co najważniejsze nie potrzeba do tego żadnych skomplikowanych urządzeń. Polecam!
Pamiętajcie, że wszystkie naczynia i przyrządy, które używamy do sporządzenia kiszonek należy wcześniej dokładnie umyć i wyparzyć.
Składniki:
1 główka młodej kapusty (około 1,5 kg)
3-4 marchwie (ok 300g)
1 pęczek koperku
1 pełna łyżka soli
*** Kapustę drobno szatkujemy ***
*** Pokrojoną kapustę przekładamy do dużej miski, solimy i mieszamy ***
*** Całość odkładamy na 1 godzinę. Kapusta w tym czasie puści sok i zmniejszy swoją objętość prawie o połowę. Po upływie godziny kapustę jeszcze raz mieszamy i ugniatamy w dłoniach (jak ciasto) ***
*** Marchew obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach ***
*** Koperek drobno siekamy ***
*** W szklanym lub kamiennym naczyniu układamy najpierw warstwę kapusty, mocno dociskamy, następnie warstwę startej marchewki, dociskami i warstwę koperku ***
*** Postępujemy w ten sposób, aż do zużycia wszystkich składników ***
*** Na wierzchu warzyw kładziemy talerzyk i dociskamy czymś ciężkim np kamieniem (u mnie kapusta została dociążona słoikiem z miodem 😉 ***
*** Naczynie z kiszonymi warzywami odkładamy na kilka dni 3-5. Po tym czasie próbujemy czy kapusta jest już dobra ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM RÓWNIEŻ:
- SAŁATKA Z CUKINII DO SŁOIKÓW PRZEPIS TUTAJ
-
Ogórki w zalewie gyros Przepis tutaj (KLIK)