Ciasto bezowe z rabarbarem


Ciasto bezowe z rabarbarem

To delikatne jak chmurka i przepyszne ciacho jest u mnie obowiązkową pozycją w okresie letnim. Kruchy spód oraz rozpływająca się w ustach beza, której słodycz zostaje subtelnie przełamana smakiem rabarbaru. Niebo w ustach!

 

 

Składniki:

  • Kruchy spód:

4 żółtka jaj

200g mąki pszennej

50g mąki ziemniaczanej

200g zimnego masła

50g cukru

pół łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

  • Nadzienie:

500g rabarbaru

3 łyżki mąki ziemniaczanej

ok. 150g konfitury malinowej

  • Beza:

4 białka

szczypta soli

200g cukru

1 łyżka mąki ziemniaczanej

2 garści płatków migdałowych

 

 

 

*** Przygotowujemy spod: na stolnicę wsypujemy mąkę, dodajemy pokrojone w kostkę masło, cukier, sól oraz proszek do pieczenia i wszystko rozcieramy lub siekamy nożem, aż powstanie kruszonka ***

*** Dodajemy żółtka i zagniatamy jednolite ciasto ***

*** Ciastem wylepiamy foremkę do pieczenia (moja blaszka ma wymiary 26×26 cm). Widelcem nakłuwamy ciasto w wielu miejscach ***

** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170’C i pieczemy przez 20 minut ***

*** Rabarbar myjemy, osuszamy, kroimy na małe kawałki i przekładamy do miski. Obsypujemy mąką ziemniaczaną i dokładnie mieszamy. Dodajemy konfiturę malinową i ponownie mieszamy ***

*** Przygotowujemy bezę: białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodajemy cukier cały czas ubijając na wysokich obrotach, aż piana będzie gęsta i błyszcząca. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i miksujemy jeszcze przez pół minuty ***

*** Na podpieczone spód wykładamy rabarbar ***

*** Na wierzch wykładamy pianę z białek i obsypujemy płatkami migdałowymi ***

*** Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170’C i pieczemy przez 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 60’C, włączamy termoobieg i suszymy bezę w ten sposób przez 20 minut ***

*** Po wyjęciu z piekarnika ciasto możemy pokroić na kawałki ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE