Ciasto bezowe z rabarbarem
To delikatne jak chmurka i przepyszne ciacho jest u mnie obowiązkową pozycją w okresie letnim. Kruchy spód oraz rozpływająca się w ustach beza, której słodycz zostaje subtelnie przełamana smakiem rabarbaru. Niebo w ustach!
Składniki:
- Kruchy spód:
4 żółtka jaj
200g mąki pszennej
50g mąki ziemniaczanej
200g zimnego masła
50g cukru
pół łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
- Nadzienie:
500g rabarbaru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
ok. 150g konfitury malinowej
- Beza:
4 białka
szczypta soli
200g cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 garści płatków migdałowych
*** Przygotowujemy spod: na stolnicę wsypujemy mąkę, dodajemy pokrojone w kostkę masło, cukier, sól oraz proszek do pieczenia i wszystko rozcieramy lub siekamy nożem, aż powstanie kruszonka ***
*** Dodajemy żółtka i zagniatamy jednolite ciasto ***
*** Ciastem wylepiamy foremkę do pieczenia (moja blaszka ma wymiary 26×26 cm). Widelcem nakłuwamy ciasto w wielu miejscach ***
** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170’C i pieczemy przez 20 minut ***
*** Rabarbar myjemy, osuszamy, kroimy na małe kawałki i przekładamy do miski. Obsypujemy mąką ziemniaczaną i dokładnie mieszamy. Dodajemy konfiturę malinową i ponownie mieszamy ***
*** Przygotowujemy bezę: białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodajemy cukier cały czas ubijając na wysokich obrotach, aż piana będzie gęsta i błyszcząca. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i miksujemy jeszcze przez pół minuty ***
*** Na podpieczone spód wykładamy rabarbar ***
*** Na wierzch wykładamy pianę z białek i obsypujemy płatkami migdałowymi ***
*** Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170’C i pieczemy przez 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 60’C, włączamy termoobieg i suszymy bezę w ten sposób przez 20 minut ***
*** Po wyjęciu z piekarnika ciasto możemy pokroić na kawałki ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- Top 10 najlepszych ciast na przyjęcie! KLIKNIJ TUTAJ
- CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ