Wilgotne babeczki na jogurcie


Wilgotne babeczki na jogurcie

Delikatne, puszyste i mięciutkie muffinki z owocami i kruszonką. Obłędnie pyszne, a przy tym łatwe i bardzo szybkie w przygotowaniu. Koniecznie do wypróbowania!

 

 

Składniki:

Uwaga! Wszystkie składniki NA CIASTO muszą mieć temperaturę pokojową. Jeżeli jakieś składniki mamy w lodówce, należy wyjąć je minimum 1 godzinę przed pieczeniem.

  • CIASTO:

1,5 szklanki gęstego jogurtu naturalnego

3 szklanki mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 szklanka cukru

3 jajka

150ml oleju

sok wyciśnięty z połowy cytryny

  • KRUSZONKA:

70g mąki

3 łyżki cukru

40 g zimnego masła

  • DODATKOWO:

1 szklanka sezonowych owoców np truskawki, maliny, jagody, śliwki, rabarbar (u mnie rabarbar)

 

 

 

*** Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę ***

*** Dodajemy jogurt, olej, sok z cytryny oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia ***

*** Całość mieszamy dokładnie łyżką lub szpatułką (nie mikserem) ***

*** Ciasto przekładamy do foremek na babeczki – wyszło mi 20 sztuk ***

*** Na wierzchu babeczek wykładamy pokrojone owoce (u mnie rabarbar) ***

*** Przygotowujemy kruszonkę: wszystkie składniki na kruszonkę umieszczamy w naczyniu i rozcieramy palcami, aż powstaną grudki. Gotową kruszonką posypujemy babeczki ***

*** Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez ok. 25-30 minut – do suchego patyczka. Podczas pieczenia nie otwieramy piekarnika bo może zrobić się zakalec! ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

 

 

KOMENTARZE