Wilgotne babeczki na jogurcie
Delikatne, puszyste i mięciutkie muffinki z owocami i kruszonką. Obłędnie pyszne, a przy tym łatwe i bardzo szybkie w przygotowaniu. Koniecznie do wypróbowania!
Składniki:
Uwaga! Wszystkie składniki NA CIASTO muszą mieć temperaturę pokojową. Jeżeli jakieś składniki mamy w lodówce, należy wyjąć je minimum 1 godzinę przed pieczeniem.
- CIASTO:
1,5 szklanki gęstego jogurtu naturalnego
3 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
3 jajka
150ml oleju
sok wyciśnięty z połowy cytryny
- KRUSZONKA:
70g mąki
3 łyżki cukru
40 g zimnego masła
- DODATKOWO:
1 szklanka sezonowych owoców np truskawki, maliny, jagody, śliwki, rabarbar (u mnie rabarbar)
*** Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę ***
*** Dodajemy jogurt, olej, sok z cytryny oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia ***
*** Całość mieszamy dokładnie łyżką lub szpatułką (nie mikserem) ***
*** Ciasto przekładamy do foremek na babeczki – wyszło mi 20 sztuk ***
*** Na wierzchu babeczek wykładamy pokrojone owoce (u mnie rabarbar) ***
*** Przygotowujemy kruszonkę: wszystkie składniki na kruszonkę umieszczamy w naczyniu i rozcieramy palcami, aż powstaną grudki. Gotową kruszonką posypujemy babeczki ***
*** Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez ok. 25-30 minut – do suchego patyczka. Podczas pieczenia nie otwieramy piekarnika bo może zrobić się zakalec! ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- Top 10 najlepszych ciast na przyjęcie! KLIKNIJ TUTAJ
- CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ