Chrupiące zapiekanki z kurczakiem
Pyszne domowe zapieksy przygotowane na bagietkach pszennych z dodatkiem podsmażonego fileta, pieczarek, warzyw i sera. Fajna opcja także na przyjęcie. Polecam!
Składniki:
4 mini bagietki (lub 1 długa)
2 pojedyncze filety z kurczaka
2 łyżki przyprawy do kurczaka
1 cebula
30dkg pieczarek
1 papryka (u mnie pół czerwonej i pół zielonej)
20dkg sera żółtego (u mnie gołda i mozzarella – pół na pół)
ketchup i domowy sos czosnkowy PRZEPIS TUTAJ (klik)
olej do smażenia
sól i pieprz
2 łyżki posiekanego szczypiorku
*** Filety z kurczaka kroimy w niedużą kostkę ***
*** Mięso obsypujemy przyprawą, mieszamy ***
*** Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Pieczarki i papryki kroimy w niedużą kostkę ***
*** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy mięso ciągle mieszając, do momentu, aż straci surowy kolor ***
*** Mięso zdejmujemy z patelni, a na tym samym tłuszczu podsmażamy cebulkę ***
*** Gdy cebula się zeszkli dodajemy do niej pokrojone w kostkę pieczarki ***
*** Smażymy, aż woda odparuje i przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem ***
*** Dodajemy papryki oraz podsmażonego wcześniej kurczaka i całość smażymy jeszcze przez chwilę, ciągle mieszając ***
*** Farsz odkładamy do przestudzenia. Bagietki przecinamy wzdłuż na pół i wydrążamy środki ***
*** Do ostudzonego farszu dodajemy połowę startego lub pokrojonego w kostkę sera, mieszamy ***
*** Na bagietki nakładamy farsz i posypujemy pozostałym serem ***
*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200’C i pieczemy przez 5-10 minut, aż ser się roztopi ***
*** Po wyjęciu z piekarnika zapiekanki polewamy sosem czosnkowym i posypujemy szczypiorkiem ***
*** Zapiekanki możemy również po upieczeniu podzielić na mniejsze porcje i podać na przykład jako przekąskę na przyjęciu ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
- SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ