Jednogarnkowe skrzydełka z patelni duszone z warzywami


Jednogarnkowe skrzydełka z patelni duszone z warzywami

Tani, szybki, prosty w wykonaniu i bardzo smaczny obiadek dla całej rodzinki. A do tego wszystko na jednej patelni! Soczyste i aromatycznie przyprawione skrzydełka z kurczaka podsmażone i duszone z ziemniaczkami, marchewką oraz cebulką. Palce lizać!

 

 

Składniki:

1 kg skrzydełek z kurczaka (ok 8-10 sztuk)

5-6 ziemniaków

2 marchewki

3-4 nieduże cebulki

1/3 szklanki wody

Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka mielona, papryka ostra mielona, majeranek

2 łyżki posiekanego koperku

olej do smażenia

 

 

 

*** Skrzydełka myjemy, oczyszczamy i przecinamy na trzy części. Końcówki odrzucamy, nie będą nam potrzebne ***

*** Mięso przekładamy do miski, oprószamy przyprawami, mieszamy i odkładamy na około pół godziny ***

*** W międzyczasie marchewki obieramy i kroimy w słupki. Cebulki natomiast kroimy w ćwiartki ***

*** Ziemniaki obieramy i kroimy w ćwiartki ***

*** Wszystkie warzywa umieszczamy w misce, oprószamy przyprawami i mieszamy ***

*** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i obsmażamy skrzydełka na dużym ogniu, z każdej strony na rumiano ***

*** Podsmażone mięso zdejmujemy z patelni, a na tym samy m tłuszczu obsmażamy przez chwilę warzywa ciągle mieszając ***

*** Na patelnie dodajemy ponownie mięso, mieszamy. Całość zalewamy 1/3 szklanki wody i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i całość dusimy pod przykryciem przez około 35 minut – do całkowitej miękkości warzyw. Na koniec danie posypujemy siekanym koperkiem ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

 

KOMENTARZE