Jednogarnkowe skrzydełka z patelni duszone z warzywami
Tani, szybki, prosty w wykonaniu i bardzo smaczny obiadek dla całej rodzinki. A do tego wszystko na jednej patelni! Soczyste i aromatycznie przyprawione skrzydełka z kurczaka podsmażone i duszone z ziemniaczkami, marchewką oraz cebulką. Palce lizać!
Składniki:
1 kg skrzydełek z kurczaka (ok 8-10 sztuk)
5-6 ziemniaków
2 marchewki
3-4 nieduże cebulki
1/3 szklanki wody
Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka mielona, papryka ostra mielona, majeranek
2 łyżki posiekanego koperku
olej do smażenia
*** Skrzydełka myjemy, oczyszczamy i przecinamy na trzy części. Końcówki odrzucamy, nie będą nam potrzebne ***
*** Mięso przekładamy do miski, oprószamy przyprawami, mieszamy i odkładamy na około pół godziny ***
*** W międzyczasie marchewki obieramy i kroimy w słupki. Cebulki natomiast kroimy w ćwiartki ***
*** Ziemniaki obieramy i kroimy w ćwiartki ***
*** Wszystkie warzywa umieszczamy w misce, oprószamy przyprawami i mieszamy ***
*** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i obsmażamy skrzydełka na dużym ogniu, z każdej strony na rumiano ***
*** Podsmażone mięso zdejmujemy z patelni, a na tym samy m tłuszczu obsmażamy przez chwilę warzywa ciągle mieszając ***
*** Na patelnie dodajemy ponownie mięso, mieszamy. Całość zalewamy 1/3 szklanki wody i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i całość dusimy pod przykryciem przez około 35 minut – do całkowitej miękkości warzyw. Na koniec danie posypujemy siekanym koperkiem ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
- SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ