Biszkopt szpinakowy do ciasta, tortu


Biszkopt szpinakowy do ciasta, tortu

Tort czy ciasto przełożone zielonym, szpinakowym biszkoptem, to bardzo smaczny i efektowny pomysł na trochę inny niż zwykle wypiek. Takie blaty możemy połączyć ze śmietankowymi kremami oraz owocami lub żelką.

 

 

Składniki:

  • Ciasto:

150g świeżego szpinaku Baby

3 jajka

1 szklanka cukru

2 szklanki mąki pszennej

2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia

3/4 szklanki oleju

 

 

 

*** Szpinak zalewamy olejem i całość blendujemy na gładką papkę ***

*** Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę ***

*** Dodajemy zblendowany szpinak i mieszamy ***

*** Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy na małych obrotach do połączenia się składników ***

*** Ciasto przelewamy do rantu lub na blaszkę wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia  ***

*** Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180’C przez około 40 minut – do suchego patyczka ***

*** Po wystudzeniu ciasto przekrawamy na dwa lub trzy blaty ***

*** Blaty możemy wykorzystać do ciasta lub tortu ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

 


KOMENTARZE

5 komentarzy do “Biszkopt szpinakowy do ciasta, tortu

  • Pati

    Przepis się udał mój biszkopt piekł się nieco dłużej . Biszkopt robi wrażenie w torcie bardzo ładnie wygląda i robi efekt WoW u gości :). Mam tylko pytanko czy można by było zmniejszyć ilość cukru? Dla mnie jest bardzo słodki jako sam biszkopt bo w torcie z masami tego to współgra i tego nie czuć że jest bardzo słodki. Zawsze mniej cukru to troszkę zdrowiej 🙂

  • Anonim

    Piekę właśnie ten biszkopt nie zabezpieczyłam rantu folia aluminiowa oprócz papieru i mi się troszkę wylał nam nadzieję że wykroje choć jeden ładny blat

  • Anonim

    Moje urodziny w niedziele ale i tak z niecierpliwością czekam na ten przepis najwyżej upiekę na urodziny córki tylko zastanawiam się bo będę potrzebować biszkopt na 24-26 cm i jak podwoje składniki ciasta lub zrobię z półtorej porcji to biszkopt się uda?

  • Anonim

    A ten przepis to na jaką średnicę? I proszę o przepis na ten tort którego zdjęcie jest wklejone pod tym przepisem bo wygląda obłędnie z tym zielonym biszkoptem w środku domyślam się że jest krem czekoladowy śmietanka z malinami i może żelka z mango? Proszę dać znać czy zgadłam pozdrawiam

    • Monika - Blog z apetytem Autor wpisu

      Mój biszkopt szpinakowy miał średnicę 18 cm, po odcięciu „górki” przecięłam go na dwa blaty.
      Tort ze zdjęcia składa się z biszkoptów kakaowych i szpinakowych, kremu śmietankowego z żelką mango, kremu czekoladowego oraz kremu kokosowego z malinami. Dokładny przepis na cały tort pojawi się niedługo. Pozdrawiam 🙂