Klopsiki rybne w zalewie
Kolejna propozycja na danie świąteczne, które można, a nawet trzeba przygotować kilka dni wcześniej. Smażone klopsiki rybne w pysznej, słodko-kwaśnej zalewie, świetnie sprawdzą się jako przekąska zarówno w święta jak i na sylwestra. Zawekowane w słoikach „na gorąco” spokojnie mogą stać w lodówce nawet dwa tygodnie.
Składniki:
1kg filetów rybnych (u mnie filety z morszczuka)
1 cebula
1 łyżeczka masła
1 czerstwa bułka + ok pół szklanki mleka
1 jajko
1 łyżeczka majeranku
2 łyżeczki przyprawy do ryby
sól i pieprz – do smaku
1 szklanka bułki tartej
olej do smażenia
- Zalewa:
3 szklanki wody
1 szklanka octu
1 cebula
1 mała marchewka (lub pół dużej)
5 łyżek cukru
1 łyżka soli
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
1 łyżka ziaren gorczycy
*** Rybę myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki ***
*** Czerstwą bułkę namaczamy w mleku. Cebulę kroimy na kawałki i podsmażamy na łyżce masła ***
*** Rybę mielimy lub drobno siekamy w malakserze wraz z podsmażoną cebulką i odciśniętą z mleka bułką ***
*** Do ryby dodajemy jajko, 3 łyżki bułki tartej oraz przyprawy ***
*** Z tak przygotowanej masy formujemy klopsiki wielkości orzecha włoskiego i obtaczamy je w pozostałej bułce tartej ***
*** Klopsiki smażymy na rozgrzanym oleju na rumiano ***
*** Po usmażeniu klopsiki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym ***
*** Ciepłe klopsiki przekładamy do słoików ***
*** Przygotowujemy zalewę. Do garnka wlewamy wodę i ocet, dodajemy sól, cukier, pokrojoną w paseczki marchew i cebulę oraz ziele angielskie, gorczyce i liście laurowe. Całość zagotowujemy ***
*** Klopsiki w słoikach zalewamy gorącą zalewą. Zakręcamy, odstawiamy do wystudzenia i odkładamy do lodówki na co najmniej dwa dni ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- Top 10 najlepszych ciast na przyjęcie! KLIKNIJ TUTAJ
- CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ