Pyszne ryby w słoikach


Pyszne ryby w słoikach

Przed świętami często zastanawiamy się, jakie potrawy moglibyśmy przygotować wcześniej, żeby zaoszczędzić sobie trochę czasu w wigilię. Opiekane filety rybne w pysznej, słodko kwaśnej zalewie z chrupiącymi warzywami, to jest właśnie danie, które spokojnie możemy zrobić tydzień, a nawet dwa tygodnie wcześniej. Nie ma przy nich dużo pracy, a smakują wspaniale. Polecam!

 

 

Składniki:

1kg filetów rybnych (u mnie filety z morszczuka)

1 szklanka mąki

sól, pieprz

olej do smażenia

  • Zalewa z warzywami:

1 cebula

1 papryka

2 ogórki kiszone

2-3 łyżki kukurydzy konserwowej

2 szklanki wody

1/4 szklanki octu

4 łyżki pikantnego ketchupu

4 łyżki koncentratu pomidorowego

4 łyżki oleju

4 łyżki cukru (płaskie)

1 łyżeczka soli

 

 

 

*** Rybę myjemy, osuszamy, kroimy na nieduże kawałki i oprószamy z dwóch stron solą oraz pieprzem ***

*** Następnie kawałki ryb obtaczamy w mące ***

*** Filety smażymy z dwóch stron na rumiano ***

*** Cebulę kroimy w średniej wielkości kawałki ***

*** Ogórki kroimy w kostkę, a paprykę w małe paseczki ***

*** Cebulę podsmażamy, a gdy się zeszkli dodajemy paprykę. Smażymy przez około dwie minuty ciągle mieszając. Dodajemy ogórki oraz kukurydzę, mieszamy ***

*** Do warzyw dolewamy wodę i ocet, dodajemy ketchup, koncentrat, sól, cukier oraz olej. Wszystko dokładnie mieszamy i zagotowujemy ***

*** Do słoików wkładamy naprzemiennie raz ciepłą rybę, a raz gorącą zalewę, i tak aż do wykończenia składników ***

*** Słoiki zakręcamy, odwracamy do góry dnem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wystudzenia. Po wystudzeniu sprawdzamy czy nakrętki się zamknęły i są wklęsłe ***

*** Słoiki przechowujemy w chłodnym miejscu, w spiżarni, piwnicy lub w lodówce ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

 

 

 

KOMENTARZE