Pyszne ryby w słoikach
Przed świętami często zastanawiamy się, jakie potrawy moglibyśmy przygotować wcześniej, żeby zaoszczędzić sobie trochę czasu w wigilię. Opiekane filety rybne w pysznej, słodko kwaśnej zalewie z chrupiącymi warzywami, to jest właśnie danie, które spokojnie możemy zrobić tydzień, a nawet dwa tygodnie wcześniej. Nie ma przy nich dużo pracy, a smakują wspaniale. Polecam!
Składniki:
1kg filetów rybnych (u mnie filety z morszczuka)
1 szklanka mąki
sól, pieprz
olej do smażenia
- Zalewa z warzywami:
1 cebula
1 papryka
2 ogórki kiszone
2-3 łyżki kukurydzy konserwowej
2 szklanki wody
1/4 szklanki octu
4 łyżki pikantnego ketchupu
4 łyżki koncentratu pomidorowego
4 łyżki oleju
4 łyżki cukru (płaskie)
1 łyżeczka soli
*** Rybę myjemy, osuszamy, kroimy na nieduże kawałki i oprószamy z dwóch stron solą oraz pieprzem ***
*** Następnie kawałki ryb obtaczamy w mące ***
*** Filety smażymy z dwóch stron na rumiano ***
*** Cebulę kroimy w średniej wielkości kawałki ***
*** Ogórki kroimy w kostkę, a paprykę w małe paseczki ***
*** Cebulę podsmażamy, a gdy się zeszkli dodajemy paprykę. Smażymy przez około dwie minuty ciągle mieszając. Dodajemy ogórki oraz kukurydzę, mieszamy ***
*** Do warzyw dolewamy wodę i ocet, dodajemy ketchup, koncentrat, sól, cukier oraz olej. Wszystko dokładnie mieszamy i zagotowujemy ***
*** Do słoików wkładamy naprzemiennie raz ciepłą rybę, a raz gorącą zalewę, i tak aż do wykończenia składników ***
*** Słoiki zakręcamy, odwracamy do góry dnem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wystudzenia. Po wystudzeniu sprawdzamy czy nakrętki się zamknęły i są wklęsłe ***
*** Słoiki przechowujemy w chłodnym miejscu, w spiżarni, piwnicy lub w lodówce ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- Top 10 najlepszych ciast na przyjęcie! KLIKNIJ TUTAJ
- CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ