Makowa Panienka
Iście świąteczne ciasto z makiem, kremem śmietankowym i brzoskwiniami. Bardzo smaczne, nie za słodkie i mega efektowne ciacho, które pięknie przyozdobi nasz uroczysty stół i z pewnością przypadnie do gustu wszystkim gościom. Polecam!
Składniki:
- Ciasto:
6 jajek
szczypta soli
1 szklanka cukru
1 szklanka maku
1 szklanka mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Krem śmietankowy:
600ml śmietanki kremówki 30-36%
500g serka mascarpone
3-4 łyżki cukru pudru
1 płaska łyżka żelatyny
5 łyżek syropu z brzoskwiń
- Polewa:
200g białej czekolady
100ml śmietanki kremówki 30-36%
- Dodatkowo:
1 puszka brzoskwiń w syropie
pół szklanki syropu z brzoskwiń
opcjonalnie owoce lub orzeszki do ozdoby wierzchu ciasta
*** Białka jaj ubijamy na sztywno ze szczyptą soli ***
*** Ciągle miksując dodajemy po łyżce cukier, mieszamy, aż piana będzie lśniąca ***
*** Dodajemy żółtka i dalej miksujemy do połączenia się składników ***
*** Do masy przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i całość mieszamy delikatnie mieszamy łyżką, nie mikserem! ***
*** Dodajemy mak i ponownie mieszamy łyżką ***
*** Ciasto przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (moja blaszka ma wymiary 32×22 cm) ***
*** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170’C i pieczemy przez 40-45 minut. Studzimy, przekrawamy wzdłuż na dwa blaty i nasączamy syropem z brzoskwiń ***
*** Przygotowujemy krem. Brzoskwinię odsączamy na sitku z syropu (syropu nie wylewamy, będzie nam potrzebny). Żelatynę zalewamy kilkoma łyżkami zimnej wody i odkładamy do napęcznienia. Następnie podgrzewamy w mikrofali w dwóch, trzech krótkich cyklach, po około 5 sekund, za każdym razem mieszając. Kremówkę z serkiem mascarpone oraz cukrem pudrem ubijamy na sztywno (nie miksujemy zbyt długo, aby krem się nie zważył). Do żelatyny dodajemy 5 łyżek syropu z brzoskwiń oraz łyżkę kremu śmietankowego, mieszamy i bardzo powoli wlewamy do kremu energicznie mieszając ***
*** Na blaszce układamy pierwszy blat biszkoptu. Wykładamy połowę kremu śmietankowego oraz pokrojone na kawałki brzoskwinie ***
*** Wykładamy drugą część kremu i całość zakrywamy drugim biszkoptem makowym ***
*** Przygotowujemy polewę czekoladową. Do garnuszka wlewamy śmietankę i dokładamy połamaną czekoladę. Całość podgrzewamy na niewielkim ogniu do momentu rozpuszczenia się czekolady i połączenia składników ***
*** Płynną czekoladą polewamy ciasto. Możemy je także przyozdobić z wierzchu owocami lub orzeszkami (u mnie są to jakieś owoce z puszki 😉 ***
*** Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- Top 10 najlepszych ciast na przyjęcie! KLIKNIJ TUTAJ
- CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
A mak namaczamy wcześniej, czy wysypujemy poprostu i ile maku bo nie ma w składnikach??
W składnikach jest napisana, że dodajemy 1 szklankę maku. Po prostu wsypujemy suchy mak.
Zylatyna w zimnej wodzie, a można we wrzątku z pominięciem mikrofali??
Ja zawsze rozpuszczam w zimnej, odstawiam do napęcznienia i potem podgrzewam. Ale jeśli ma Pani sprawdzony inny sposób, to oczywiście można zrobić inaczej.