Chrupiąca surówka z białej kapusty
Smaczny, zdrowy i kolorowy dodatek do obiadu. Świetnie pasuje zarówno do ryb, mięs jak i dań wegetariańskich. Surówka jest soczysta, aromatyczna oraz pysznie chrupiąca. A do tego jest naprawdę łatwa i szybka w przygotowaniu. Polecam!
Składniki:
1/3 główki białej kapusty
1 marchew
1 jabłko
1 pęczek pietruszki lub koperku (lub pół na pół)
sok z połowy cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka miodu
sól i pieprz
*** Kapustę drobno szatkujemy, przekładamy do miski, posypujemy łyżeczką soli, mieszamy i odkładamy na pół godziny ***
*** Marchew obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach ***
*** Jabłko ścieramy na tarce o dużych oczkach ( ja ścieram razem ze skórką, ale można też obrać) ***
*** Zieleninę drobno siekamy ***
*** Do miseczki wyciskamy sok z cytryny, dodajemy miód oraz oliwę i wszystko razem dokładnie mieszamy ***
*** Marchew, jabłko i zieleninę przekładamy do miski z kapustą i polewamy sosem cytrynowo-miodowym ***
*** Całość dokładnie mieszamy i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem ***
*** Przed podaniem przechowujemy w lodówce ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- NAJLEPSZE SURÓWKI DO OBIADU PRZEPIS TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE! SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
Okropna