Słodkie bułki drożdżowe


Słodkie bułki drożdżowe

Delikatne maślane bułeczki z dżemem i kruszonką. Palce lizać!

 

 

Składniki:

  • Ciasto:

7g suchych drożdży

500g mąki

1 szklanka letniego mleka

100g rozpuszczonego masła

1 jajko

1/2 szklanki cukru

16g cukru waniliowego

szczypta soli

  • Dodatkowo:

dżem owocowy lub powidła do nadziania

4 łyżki mleka

cukier puder do posypania bułeczek

  • Kruszonka:

3 łyżki masła

3 łyżki mąki

3 łyżki cukru

 

 

*** Do dużej miski wlewamy mleko, dodajemy masło i jajko – mieszamy. Dodajemy mąkę, suche drożdże, cukier i sól. Całość mieszamy, najlepiej za pomocą miksera z hakiem. Ciasto wyrabiamy do momentu, aż zacznie odchodzić od haka lub łyżki ***

*** Miskę przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia ***

*** Następnie ciasto ponownie przez chwilę wyrabiamy i dzielimy na 16 części ***

*** Każdą kulkę rozwałkowujemy na podłużny placek. Na brzegu placka nakładamy łyżkę dżemu lub powideł ***

*** Placek zwijamy: najpierw podwijamy boki, a potem rolujemy całość od dołu do góry ***

*** Gotowe bułeczki układamy na wyłożonych papierem do pieczenia blaszkach lub w naczyniach żaroodpornych. Przykrywamy ściereczką i odkładamy na około 15 minut ***

*** Przygotowujemy kruszonkę. Zimne masło zagniatamy z mąką i cukrem, aż zacznie się kruszyć ***

*** Bułeczki smarujemy mlekiem i obsypujemy kruszonką ***

*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180’C i pieczemy przez około 25 minut – do zrumienienia ***

*** Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i odkładamy do przestudzenia. Bułeczki możemy z wierzchu posypać cukrem pudrem ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE