Słodkie bułki drożdżowe
Delikatne maślane bułeczki z dżemem i kruszonką. Palce lizać!
Składniki:
- Ciasto:
7g suchych drożdży
500g mąki
1 szklanka letniego mleka
100g rozpuszczonego masła
1 jajko
1/2 szklanki cukru
16g cukru waniliowego
szczypta soli
- Dodatkowo:
dżem owocowy lub powidła do nadziania
4 łyżki mleka
cukier puder do posypania bułeczek
- Kruszonka:
3 łyżki masła
3 łyżki mąki
3 łyżki cukru
*** Do dużej miski wlewamy mleko, dodajemy masło i jajko – mieszamy. Dodajemy mąkę, suche drożdże, cukier i sól. Całość mieszamy, najlepiej za pomocą miksera z hakiem. Ciasto wyrabiamy do momentu, aż zacznie odchodzić od haka lub łyżki ***
*** Miskę przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia ***
*** Następnie ciasto ponownie przez chwilę wyrabiamy i dzielimy na 16 części ***
*** Każdą kulkę rozwałkowujemy na podłużny placek. Na brzegu placka nakładamy łyżkę dżemu lub powideł ***
*** Placek zwijamy: najpierw podwijamy boki, a potem rolujemy całość od dołu do góry ***
*** Gotowe bułeczki układamy na wyłożonych papierem do pieczenia blaszkach lub w naczyniach żaroodpornych. Przykrywamy ściereczką i odkładamy na około 15 minut ***
*** Przygotowujemy kruszonkę. Zimne masło zagniatamy z mąką i cukrem, aż zacznie się kruszyć ***
*** Bułeczki smarujemy mlekiem i obsypujemy kruszonką ***
*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180’C i pieczemy przez około 25 minut – do zrumienienia ***
*** Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i odkładamy do przestudzenia. Bułeczki możemy z wierzchu posypać cukrem pudrem ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ