Rogaliki serowe z jabłkami – proste i pyszne!
Kruche i delikatne rogaliki z ciasta twarogowego wypełnione soczystymi kawałkami jabłka. Pyszne, szybkie i łatwe w przygotowaniu. Koniecznie wypróbujcie ten przepis!
Składniki:
- Ciasto:
250g mielonego twarogu (może być ser z wiaderka)
ok. 250g mąki pszennej
250g masła
1 żółtko
- Nadzienie:
2 jabłka
2 łyżki cukru waniliowego
- Dodatkowo:
białko jajka
cukier puder do posypania
*** Jabłka obieramy, kroimy na plastry/kawałki i obtaczamy w cukrze waniliowym ***
*** W osobnej misce do mąki dodajemy posiekane masło, ser oraz żółtko jajka ***
*** Zagniatamy ciasto. Jeżeli ciasto będzie się mocno kleić możemy dosypać trochę więcej mąki, ale nie za dużo aby ciasto pozostało miękkie ***
*** Ciasto dzielimy na cztery części ***
*** Każdą część rozwałkowujemy na posypanym mąką blacie, na kształt koła ***
*** Koło dzielimy na osiem trójkątów. Na szerszej części każdego trójkąta kładziemy kawałek jabłka ***
*** Trójkąciki zwijamy w rogaliki i dobrze sklejamy ***
*** Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy roztrzepanym białkiem jajka ***
*** Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180’C przez około 25 minut – do zrumienienia ***
*** Po upieczeniu rogaliki możemy posypać cukrem pudrem ***
*** SMACZNEGO ***
Polecam również:
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
- CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
Witam, ja te ciasteczka piekę od lat 80 ubiegłego wieku ( głęboka komuna), moje ciasto jest bez jajka, tylko ser – najlepiej tłusty klinek,przeciśnięty przez praskę, masło i mąka. Jabłka posypuję cynamonem, robię ciasteczka w kształcie pierożków, smaruję jajkiem i posypuję brązowym cukrem. Mój syn jak był mały zajadał się nimi, teraz zajadają się moje wnuki. Nazywaliśmy je kryzysowe pierożki , jak nie było masła co się czasem niestety zdarzało dodawałam marg. ,,Palmę,,, wspomnień czar. Pozdrawiam serdecznie.
Maria