Polędwiczki z grilla w pysznej marynacie
Soczyste i delikatne mięsko wieprzowe idealnie sprawdza się pieczone na ruszcie. Polędwiczki smaży się krótko, na mocno rozgrzanym grillu, co sprawia, że mięso pozostaje kruche i przepyszne. A dzięki marynacie nabiera smaku i aromatu.
Składniki:
1 polędwica wieprzowa
5 łyżek oliwy lub oleju
2 łyżki musztardy (u mnie sarepska)
2 ząbki czosnku
3 łyżki soku z cytryny
1 łyżka miodu
1 łyżeczka słodkiej papryki
2 łyżeczki soli
1 płaska łyżeczka pieprzu mielonego
1 płaska łyżeczka ostrej papryki
1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich
*** Polędwiczki myjemy, osuszamy i kroimy na grube plastry ***
*** Mięso delikatnie rozbijamy ***
*** W miseczce umieszczamy wszystkie składniki marynaty: oliwę, musztardę, przeciśnięty czosnek, sok z cytryny, miód oraz przyprawy ***
*** Wszystko razem dokładnie mieszamy ***
*** Rozbite polędwiczki mieszamy z marynatą i odstawiamy do lodówki na około 1 godziny (mięso może się marynować nawet do 24 godzin) ***
*** Po tym czasie polędwiczki krótko smażymy, na mocno rozgrzanym grillu lub patelni grillowej, z dwóch stron na rumiany kolor ***
*** Podajemy z ulubionymi dodatkami – u mnie surówka z młodej kapusty PRZEPIS TUTAJ (klik) ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA GRILLA PRZEPISY TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
Wygląda przepysznie 🙂