Przepyszny torcik truskawkowo-śmietankowy
Bardzo efektowny i niezwykle smaczny, a do tego łatwy oraz w miarę szybki w przygotowaniu letni tort owocowy. Super ciasto nie tylko na szczególne okazje, bo świetnie sprawdzi się także do niedzielnej kawki z rodziną. Polecam serdecznie.
Do wykonania ciasta użyłam rantu o średnicy 19cm oraz folii rantowej ( nie jest ona niezbędna, ale dzięki niej łatwiej wyjąc ciasto z rantu). Wierzch tortu przyozdobiłam rozetkami wykonanymi tylką 1M Wiltona.
Pomysł na ciasto zaczerpnęłam z grup kulinarnych, gdzie ostatnio, aż roi się od tych pięknych truskawkowym torcików. Oczywiście jak to zwykle bywa, każdy jest delikatnie zmodyfikowany przez wykonawcę, ale wszystkie piękne i z pewnością pyszne 😉
Poniżej prezentuje moje wykonanie krok po kroku i zachęcam do wypróbowania tego przepisu 🙂
Składniki:
- Biszkopt:
5 jajek
160g cukru
5 łyżek zimnej wody
120g mąki pszennej
35g kakao
- Masa truskawkowa:
1 kg truskawek
2 galaretki truskawkowe
- Masa śmietankowa:
500ml schłodzonej śmietanki kremówki 30-36%
250g serka mascarpone
2-3 łyżki cukru pudru (do smaku)
- Dodatkowo:
truskawki do dekoracji
*** Przygotowujemy biszkopt. Jajka w całości ubijamy z cukrem na puszystą masę ***
*** Następnie mieszając na wolnych obrotach dodajemy 5 łyżek zimnej wody. Dodajemy przesianą mąkę z kakao i mieszamy łyżką lub szpatułką do momentu, aż składniki się połączą ***
*** Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy lub rantu cukierniczego ( u mnie rant o średnicy 19 centymetrów). Dno tortownicy lub rantu wykładamy wcześniej papierem do pieczenia, nie smarujemy boków ***
*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 'C i pieczemy przez około 45 minut – do suchego patyczka ***
*** Po całkowitym wystudzeniu, biszkopt przecinamy na trzy blaty ***
*** Przygotowujemy masę truskawkową. Truskawki obieramy, myjemy, kroimy w ćwiartki i przekładamy do garnka ***
*** Truskawki podgrzewamy, aż puszczą sok. Zdejmujemy z palnika i wsypujemy galaretki ***
*** Całość dokładnie mieszamy i odkładamy do czasu, aż masa całkowicie ostygnie i zacznie tężeć (można włożyć na trochę do lodówki, ale należy często mieszać) ***
*** Po tym czasie przygotowujemy masę śmietankową. W misie miksera umieszczamy serek oraz śmietankę i całość miksujemy do uzyskania jednolitego kremu ( nie za długo, żeby krem się nie zważył). Dodajemy cukier puder do smaku, mieszamy ***
*** W rancie (najlepiej zabezpieczonym folią rantową, ale nie jest to konieczne) umieszczamy pierwszy biszkopt. Na biszkopt wylewamy połowę tężejącej masy truskawkowej ***
*** Całość zakrywamy drugim biszkoptem ***
*** Na biszkopt wykładamy 3/4 masy śmietankowej ***
*** Całość zakrywamy trzecim biszkoptem. Na biszkopt wykładamy resztę masy truskawkowej, a na masie rozsmarowujemy pozostałą masę śmietankową (zamiennie możemy zrobić rozetki z masy śmietankowej, jeżeli posiadamy tylkę i rękaw cukierniczy). Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Jeżeli nie posiadamy folii rantowej, przed wyjęciem ciasta z rantu odkrawamy je od brzegów długim nożem. Z wierzchu torcik dekorujemy świeżymi truskawkami ***
*** SMACZNEGO ***
Polecam również:
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
- CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
Czy uczciwe jest tak kopiować czyjś pomysł i nie wspomnieć o autorze pozdrawiam
Ludzie, konia rzędem temu, kto znajdzie oryginalnego wykonawcę wśród miliona takich ciast na fb…
Jak napisałam we wpisie: „ Pomysł na ciasto zaczerpnęłam z grup kulinarnych, gdzie ostatnio, aż roi się od tych pięknych truskawkowym torcików. Oczywiście jak to zwykle bywa, każdy jest delikatnie zmodyfikowany przez wykonawcę, ale wszystkie piękne i z pewnością pyszne ;)”