Biszkopt idealny, bez ubijania białek
Od kiedy pamiętam zawsze piekąc biszkopt najpierw ubijałam białka, dodawałam cukier i dalej ubijałam, aż powstała gęsta i lśniąca piana…
Gdy znalazłam przepis na biszkopt, na stronie akademia tortu, do którego nie trzeba ubijać białek, od razu postanowiłam go wypróbować. I to był strzał w dziesiątkę. Dużo mniej roboty, nie trzeba rozdzielać żółtek od białek, ani osobno ubijać. Biszkopt wychodzi wspaniały, mięciutki, delikatny i równiutki, pomimo tego, że nie dodajemy do ciasta proszku do pieczenia. Polecam i Wam wypróbować ten sposób.
Składniki:
5 dużych jajek
200g cukru
150g mąki pszennej typ 450
50g mąki ziemniaczanej
*** Całe jajka wbijamy do miski i ubijamy mikserem razem z cukrem, aż uzyskamy puszystą masę ***
*** Mąki mieszamy razem i przesiewamy partiami do masy jajecznej (3-4 partie) ***
*** Po każdej partii mąki masę mieszamy delikatnie szpatułką ***
*** Na końcu całość mieszamy, aż uzyskamy jednolite ciasto ***
*** Ciasto przelewamy do tortownicy. Jeżeli natomiast do pieczenia używamy rantu, musimy ułożyć go na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i owinąć nim spód rantu, tak aby ciasto nam nie wyciekło. Ja zawsze dodatkowo owijamy rant jeszcze folią aluminiową, gdyż wtedy papier lepiej przylega. Ustawiłam rant na średnicę 18 cm. Jednak biszkopt możemy piec w różnej wielkości i wysokości, po prostu wówczas zmniejszamy lub wydłużamy odpowiednio długość pieczenia ***
*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 165-170’C i pieczemy przez około 35-45 minut, do suchego patyczka ***
*** Po wyjęciu z piekarnika, biszkopt w rancie lub tortownicy, rzucamy na podłogę (z wysokości około 1 metra), aby równo opadł. Po przestudzeniu biszkopt odcinamy nożem od brzegów blaszki, otwieramy rant i zostawiamy ciasto do całkowitego wystudzenia. Możemy teraz biszkopt położyć „do góry nogami”, wówczas będzie całkowicie równy ***
*** Kroimy tylko całkowicie wystudzony biszkopt, najlepiej na następny dzień po upieczeniu, bo wówczas mniej się kruszy ***
*** SMACZNEGO ***
Polecam również:
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
- CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
Bez proszku do pieczenia?
Tak, do jasnego biszkoptu nie dodaje proszku do pieczenia, zawsze ładnie wyrasta.
Upiekłam go już drugi raz i wychodzi super
A ja wczoraj zrobilam z tego przepisu i mi opadl srodek 🙁 ubijalam mikserem planetarnym na najwyzszych obrotach 10 minut. Piana wg mnie byla bardzo dobrze ubita. Moze az za bardzo? czy przy ubijaniu calych jajek nie ma mowy o przesadnym ubiciu?
Być może trzeba go upiec na termoobiegu.Odkąd mam nowy piekarnik piekę na termoobiegu bo środek mi się nie dopiekał.Pozdrswiam.
No właśnie ja nie ubilam do końca chyba i nic mi nie rośnie więc pewnie wszystko wywalę do kosza
Wypróbowałam i muszę powiedzieć, że przepis jest świetny. Zawsze męczyłam się z tym rozdzielaniem białek i ubijaniem ich tak, żeby ich nie przebić, a tu proszę, okazuje się, że istnieje dużo łatwiejszy sposób, gdzie można ubić od razu całe jajka 🙂 Biszkopt wyszedł, piękny, puszysty i równiutki.
Dziękuje za ten super przepis, od teraz tylko tak będę piec biszkopt 🙂
Super, cieszę się, że przepis się sprawdził. Ja też od kiedy go odkryłam, już tylko w ten sposób piekę biszkopt;)
Pozdrawiam 🙂
Pisze!!! Biszkopt idealny, bez ubijania bialek
To nie rozumie dlaczego w przepisie i zdjęciach ubijane są białka?
Tak jak jest napisane we wstępie, chodzi o to,że w tym przypadku nie trzeba oddzielnie ubijać piany z białek, tak jak w tym tradycyjnym, najbardziej znanym przepisie na biszkopt. Jest to dużo wygodniejsze, gdyż miksujemy od razu całe jajka z cukrem.
Piekę taki biszkopt od lat. Jest idealny.