Biszkopt idealny, bez ubijania białek


Biszkopt idealny, bez ubijania białek

Od kiedy pamiętam zawsze piekąc biszkopt najpierw ubijałam białka, dodawałam cukier i dalej ubijałam, aż powstała gęsta i lśniąca piana…

Gdy znalazłam przepis na biszkopt, na stronie akademia tortu, do którego nie trzeba ubijać białek, od razu postanowiłam go wypróbować. I to był strzał w dziesiątkę. Dużo mniej roboty, nie trzeba rozdzielać żółtek od białek, ani osobno ubijać. Biszkopt wychodzi wspaniały, mięciutki, delikatny i równiutki, pomimo tego, że nie dodajemy do ciasta proszku do pieczenia. Polecam i Wam wypróbować ten sposób.

 

 

Składniki:

5 dużych jajek

200g cukru

150g mąki pszennej typ 450

50g mąki ziemniaczanej

 

 

 

*** Całe jajka wbijamy do miski i ubijamy mikserem razem z cukrem, aż uzyskamy puszystą masę ***

*** Mąki mieszamy razem i przesiewamy partiami do masy jajecznej (3-4 partie) ***

*** Po każdej partii mąki masę mieszamy delikatnie szpatułką ***

*** Na końcu całość mieszamy, aż uzyskamy jednolite ciasto ***

*** Ciasto przelewamy do tortownicy. Jeżeli natomiast do pieczenia używamy rantu, musimy ułożyć go na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i owinąć nim spód rantu, tak aby ciasto nam nie wyciekło. Ja zawsze dodatkowo owijamy rant jeszcze folią aluminiową, gdyż wtedy papier lepiej przylega. Ustawiłam rant na średnicę 18 cm. Jednak biszkopt możemy piec w różnej wielkości i wysokości, po prostu wówczas zmniejszamy lub wydłużamy odpowiednio długość pieczenia ***

*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 165-170’C i pieczemy przez około 35-45 minut, do suchego patyczka ***

*** Po wyjęciu z piekarnika, biszkopt w rancie lub tortownicy, rzucamy na podłogę (z wysokości około 1 metra), aby równo opadł. Po przestudzeniu biszkopt odcinamy nożem od brzegów blaszki, otwieramy rant i zostawiamy ciasto do całkowitego wystudzenia. Możemy teraz biszkopt położyć „do góry nogami”, wówczas będzie całkowicie równy ***

*** Kroimy tylko całkowicie wystudzony biszkopt, najlepiej na następny dzień po upieczeniu, bo wówczas mniej się kruszy ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

 

Polecam również:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

 


KOMENTARZE

11 komentarzy do “Biszkopt idealny, bez ubijania białek

  • Magdalena Bazarko

    A ja wczoraj zrobilam z tego przepisu i mi opadl srodek 🙁 ubijalam mikserem planetarnym na najwyzszych obrotach 10 minut. Piana wg mnie byla bardzo dobrze ubita. Moze az za bardzo? czy przy ubijaniu calych jajek nie ma mowy o przesadnym ubiciu?

  • Kasia

    Wypróbowałam i muszę powiedzieć, że przepis jest świetny. Zawsze męczyłam się z tym rozdzielaniem białek i ubijaniem ich tak, żeby ich nie przebić, a tu proszę, okazuje się, że istnieje dużo łatwiejszy sposób, gdzie można ubić od razu całe jajka 🙂 Biszkopt wyszedł, piękny, puszysty i równiutki.
    Dziękuje za ten super przepis, od teraz tylko tak będę piec biszkopt 🙂

    • Monika - Blog z apetytem Autor wpisu

      Super, cieszę się, że przepis się sprawdził. Ja też od kiedy go odkryłam, już tylko w ten sposób piekę biszkopt;)
      Pozdrawiam 🙂

    • Monika - Blog z apetytem Autor wpisu

      Tak jak jest napisane we wstępie, chodzi o to,że w tym przypadku nie trzeba oddzielnie ubijać piany z białek, tak jak w tym tradycyjnym, najbardziej znanym przepisie na biszkopt. Jest to dużo wygodniejsze, gdyż miksujemy od razu całe jajka z cukrem.