Kotleciki pizzerinki


Kotleciki pizzerinki

Szybkie i proste w wykonaniu kotleciki drobiowe z serem, pieczarkami i warzywami. Rumiane, soczyste i bardzo smaczne. Możemy je podać z ziemniaczkami, ryżem lub jako kotlety do burgerów. Danie palce lizać!

 

 

Składniki:

2 pojedyncze filety z kurczaka

przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, oregano

2 łyżki majonezu

2 jajka

10 dkg żółtego sera

2 łyżki mąki ziemniaczanej

kilka pieczarek

pół cebuli

pół czerwonej papryki

1/3 małej cukinii

2 łyżki posiekanej świeżej bazylii lub pietruszki

olej do smażenia

 

 

 

*** Filet z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę ***

*** Mięso polewały łyżką oleju, mieszamy, obsypujemy przyprawami i ponownie mieszamy. Całość przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na kilka godzin lub nawet całą noc ***

*** Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy wraz z pokrojoną w kostkę cebulką, na rumiano ***

*** Do mięsa dodajemy majonez,  jajka, mąkę, pokrojony w kosteczkę ser oraz posiekaną bazylię lub pietruszkę ***

*** Wszystko razem dokładnie mieszamy. Dodajemy ostudzone pieczarki z cebulką oraz pokrojoną w kosteczkę paprykę oraz cukinię ***

*** Całość ponownie dokładnie mieszamy ***

*** Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i łyżką nakładamy na niego mięsną masę (po dwie łyżki na jednego kotlecika), formując kotleciki ***

*** Smażymy z dwóch stron na mocno rumiany kolor. Aby kotleciki nie rozpadały nam się podczas smażenia, masę mięsną nakładamy na dobrze rozgrzany tłuszcz i mocno „przysmażamy” przed każdym przewróceniem na drugą stronę ***

*** Po zdjęciu z patelni kotleciki układamy na ręczniku papierowym w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu ***

*** Z podanych składników wychodzi 6 sztuk kotlecików ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ


KOMENTARZE

2 komentarzy do “Kotleciki pizzerinki

    • Monika - Blog z apetytem Autor wpisu

      Myślę, że można spróbować zastąpić majonez gęstym jogurtem naturalnym, ale wtedy dałabym go mniej niż majonezu bo jest rzadszy