Marynowane zrazy z pysznym farszem


Marynowane zraziki z pysznym farszem

Mięciutkie, kruche roladki, wypełnione smacznym i kolorowym farszem oraz duszone w aromatycznym sosie. Świetnie smakują podane z kluskami lub ziemniaczkami z wody i surówką. Dzięki marynacie mięso wspaniale kruszeje i nabiera wyrazistości. Prawdziwe bogactwo smaków i aromatów!

 

 

 

Składniki:

ok 1kg wołowiny zrazowej

  • Marynata:

3 łyżki oleju rzepakowego

3 łyżki sosu sojowego

1 łyżka octu balsamicznego

1 łyżeczka miodu

2 przeciśnięte ząbki czosnku

2 łyżeczki ziół prowansalskich

pół łyżeczki pieprzu mielonego

  • Farsz:

15dkg boczku wędzonego

1 cebula (użyłam pół białej i pół czerwonej)

pół czerwonej papryki

2 ogórki kiszone

pół pęczka zielonej pietruszki

1 kabanos wieprzowy (lub kawałek innej suchej kiełbasy)

  • Dodatkowo:

kilka łyżek musztardy

sól, pieprz

kilka suszonych grzybków

liść laurowy

2 kulki ziela angielskiego

olej do smażenia

1 łyżka mąki + 1 łyżka śmietanki – do zaciągnięcia sosu

 

 

 

*** Mięso kroimy na 1 centymetrowe plastry ***

*** Plastry mięsa cienko rozbijamy przez folię spożywczą ***

*** W miseczce mieszamy wszystkie składniki marynaty ***

*** Rozbite mięso nacieramy marynatą, przekładamy do miseczki, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc, wówczas mięso skruszeje ***

*** Po tym czasie przygotowujemy farsz. Boczek, ogórki, cebule paprykę oraz kiełbasę kroimy w małą kosteczkę, pietruszkę drobno siekamy ***

*** Wszystkie składniki na farsz przekładamy do miski i mieszamy ***

*** Na każdy płat mięsa nakładamy cienką warstwę musztardy ***

*** Na musztardzie rozkładamy około 2 łyżki farszu ***

*** Mięso z farszem ciasno zwijamy tworząc roladki ***

*** Następnie roladki spinamy wykałaczkami lub związujemy sznurkiem by się dobrze trzymały podczas pieczenia ***

*** Roladki mocno obsmażamy ze wszystkich stron na patelni, używając niewielkiej ilości oleju ***

*** Następnie całość zalewamy wodą (około 1 szklanka), dodajemy suszone grzybki, liść laurowy oraz ziele angielskie i dusimy na niewielkim ogniu, pod przykryciem przez około 1,5 godziny. Co jakiś czas obracamy roladki ***

*** Po tym czasie gdy zrazy będą już całkowicie miękkie wyjmujemy je z duszenia i zdejmujemy sznurki lub wykałaczki ***

*** Powstały sos zaciągamy. W tym celu mąkę mieszamy z 1/4 szklanki wody oraz śmietanką, dodajemy 2-3 łyżki gorącego sosu z patelni, mieszamy i wlewamy na patelnie, mieszamy i gotujemy do czasu, aż sos zgęstnieje. Powstały sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Roladki obtaczamy w sosie ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE