Chrupiące bułki jogurtowe


Chrupiące bułki jogurtowe

Domowe pieczywko nie ma sobie równych. Polecam więc sprawdzony przepis na proste, szybkie i mega smaczne bułeczki pszenne z chrupiącą skórką. Idealne zarówno na śniadanie, jak i kolację.

 

 

Składniki:

2 i 1/2 szklanki mąki pszennej

7g suchych drożdży

300g gęstego jogurtu naturalnego (w temperaturze pokojowej)

30g masła

1 jajko

2 łyżki miodu

1 łyżeczka soli

  • Dodatkowo:

1 jajko

2-3 łyżki mleka

Do posypania bułeczek możemy użyć: ziarna słonecznika, suchy mak, czarnuszkę, sezam

 

 

 

*** Masło rozpuszczamy i odkładamy do przestudzenia ***

*** Następnie wszystkie składniki na ciasto przekładamy do dużej miski ***

*** Całość mieszamy razem i zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne ***

*** Następnie ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ręczniczkiem i odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Po tym czasie ciasto wyjmujemy na blat posmarowany olejem i ponownie je wyrabiamy (najlepiej ręce też posmarować olejem) ***

*** Następnie z ciasta formujemy bułeczki 10-12 sztuk i układamy na wyłożonej papierem blaszce (zachowując odstępy!) ***

*** Bułeczki smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem wymieszanym z mlekiem ***

*** Bułeczki posypujemy wedle upodobań: sezamem, słonecznikiem, makiem itp. i odkładamy do ponownego wyrośnięcia na około 15 minut ***

*** Bułeczki wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180’C, a na poziomie niższym niż bułeczki wkładamy żaroodporne naczynie z wodą – para sprawi, iż bułeczki nabiorą rumianej i chrupiącej skórki. Pieczemy przez ok 15 – 20 minut, w tym czasie bułki wyrosną i ładnie się zrumienią ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

 

KOMENTARZE