Chrupiące bułki jogurtowe
Domowe pieczywko nie ma sobie równych. Polecam więc sprawdzony przepis na proste, szybkie i mega smaczne bułeczki pszenne z chrupiącą skórką. Idealne zarówno na śniadanie, jak i kolację.
Składniki:
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
7g suchych drożdży
300g gęstego jogurtu naturalnego (w temperaturze pokojowej)
30g masła
1 jajko
2 łyżki miodu
1 łyżeczka soli
- Dodatkowo:
1 jajko
2-3 łyżki mleka
Do posypania bułeczek możemy użyć: ziarna słonecznika, suchy mak, czarnuszkę, sezam
*** Masło rozpuszczamy i odkładamy do przestudzenia ***
*** Następnie wszystkie składniki na ciasto przekładamy do dużej miski ***
*** Całość mieszamy razem i zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne ***
*** Następnie ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ręczniczkiem i odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Po tym czasie ciasto wyjmujemy na blat posmarowany olejem i ponownie je wyrabiamy (najlepiej ręce też posmarować olejem) ***
*** Następnie z ciasta formujemy bułeczki 10-12 sztuk i układamy na wyłożonej papierem blaszce (zachowując odstępy!) ***
*** Bułeczki smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem wymieszanym z mlekiem ***
*** Bułeczki posypujemy wedle upodobań: sezamem, słonecznikiem, makiem itp. i odkładamy do ponownego wyrośnięcia na około 15 minut ***
*** Bułeczki wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180’C, a na poziomie niższym niż bułeczki wkładamy żaroodporne naczynie z wodą – para sprawi, iż bułeczki nabiorą rumianej i chrupiącej skórki. Pieczemy przez ok 15 – 20 minut, w tym czasie bułki wyrosną i ładnie się zrumienią ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- PRZEPISY NA SZYBKIE, TANIE I ŁATWE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ