Sernik papieski
Pyszne i eleganckie ciasto na specjalne okazję. święta, komunie, urodziny i tym podobne przyjęcia. Pięknie wygląda i wspaniale smakuje. Stanowi prawdziwą ozdobę stołu.Polecam!
Składniki:
- Masa serowa:
1 kg mielonego twarogu
1 szklanka cukru
2 jajka
4 żółtka
1 szklanka mleka
1 szklanka kwaśnej śmietany 18%
3 łyżki mąki ziemniaczanej
pół szklanki oleju
- Beza orzechowa:
6 białek
pół szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 szklanka mielonych orzechów włoskich
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka bułki tartej
szczypta soli
• Prażony słonecznik:
200g słonecznika
2 łyżki cukru
2 łyżki masła
- Dodatkowo:
1 puszka kajmaku (ok 500g)
200g masła w temperaturze pokojowej
pół opakowania herbatników
*** Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia (użyłam foremki o wymiarach 26 x 26 cm). Na dnie blaszki wykładamy herbatniki ***
*** Przygotowujemy masę serową. Do miski miksera przekładamy zmielony twaróg, dodajemy cukier, jajka, żółtka, śmietanę, mleko, mąkę ziemniaczaną i olej. Wszystko razem miksujemy na jednolitą masę ***
*** Masę serową przelewamy delikatnie na spód z herbatników ***
*** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 50 minut ***
*** Na około 10 minut przed końcem pieczenia sernika przygotowujemy bezę orzechową. Białka ubijamy ze szczyptą soli do momentu, aż zaczną się pienić. Dodajemy cukier oraz cukier waniliowy i miksujemy do otrzymania sztywnej piany ***
*** Następnie dodajemy bułkę tartą, mąkę i zmielone orzechy. Całość mieszamy łyżką ***
*** Sernik wyjmujemy na chwilę z piekarnika, wykładamy na nim bezę i wkładamy ponownie ***
*** Pieczemy dalej w temperaturze przez 180’C przez 30 minut. Sernik wyjmujemy z piekarnika i odkładamy do przestudzenia ***
*** Masło ubijmy mikserem na puch, następnie wrzucamy po jednej łyżce kajmaku i cały czas miksujemy, do uzyskania jednolitej konsystencji ***
*** Na bezie rozprowadzamy równomiernie masę kajmakową ***
*** Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy cukier oraz słonecznik i podgrzewamy ciągle mieszając, aż słonecznik skarmelizuje się. Całość odkładamy do przestudzenia ***
*** Gdy słonecznik ostygnie posypujemy nim równomiernie wierzch ciasta. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny ***
*** SMACZNEGO ***
Polecam również:
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
- CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
Super ciasto. Zrobiło furorę na stole. Na pewno będę grał jeszcze robić
ile slonecznika
Ojej zapomniałam o słoneczniki, już dopisuje w składnikach. Dziękuje za uwagę 🙂
Dzień dobry, mam pytanie.
Jeśli nie podaje Pani w przepisach czy piec gora-dol czy termoobieg. To przyjmujemy że jest do góra dół tak?
Dzień dobry, ja prawie wszystko piekę z termoobiegiem, choć podobno serniki lepiej piec na funkcji góra-dól. Zostawiam więc do rozważenia, jak kto woli.