Roladki z szynki – pyszna przekąska na imprezę


Roladki z szynki – pyszna przekąska na imprezę

Bardzo prosta w przygotowaniu i przepyszna przekąska, która w dodatku pięknie prezentuje się na stole. Szynka zawijana z serkiem i kolorowymi oraz chrupiącymi warzywami to świetna przystawka na każdą imprezę. Z pewnością zachwyci gości zarówno efektownym wyglądem, jak i wspaniałym smakiem. Polecam!

 

 

Składniki:

ok. 250g dużych plastrów chudej szynki

200g serka homogenizowanego – naturalnego

4 łyżki majonezu

2 ogórki konserwowe

3-4 rzodkiewki

1/4 czerwonej papryki

2 łyżki kukurydzy konserwowej

1-2 łyżki siekanej natki pietruszki

1 łyżka żelatyny

sól, pieprz

 

 

*** Żelatynę zalewamy 4 łyżkami zimnej wody, mieszamy i odstawiamy na około 10 minut ***

*** Ogórki kroimy w drobną kosteczkę ***

*** Rzodkiewki oraz paprykę myjemy, osuszamy i również kroimy w kosteczkę ***

*** Pokrojone warzywa przekładamy do miski, dodajemy odsączoną z zalewy kukurydzę oraz posiekaną pietruszkę, mieszamy ***

*** Do warzyw dodajemy serek oraz majonez, mieszamy i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem ***

*** Żelatynę podgrzewamy w mikrofali przez około 15 sekund – do rozpuszczenia i dodajemy do masy serowej, energicznie mieszamy. Po chwili masa zacznie gęstnieć ***

*** Plasterki szynki układamy na folii spożywczej lub aluminiowej tak, aby delikatnie na siebie zachodziły ***

*** Masę serowo-warzywną rozsmarowujemy równomiernie na szynce ***

*** Całość zwijamy ciasno w rulon wzdłuż dłuższego boku i zawijamy w folię ***

*** Roladę wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny (można też zrobić dzień wcześniej). Po wyjęciu zdejmujemy folię i kroimy roladę w plastry ***

*** Plasterki układamy na talerzu i podajemy ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ


KOMENTARZE

6 komentarzy do “Roladki z szynki – pyszna przekąska na imprezę