Zimowa zupa zbójnicka
Rozgrzewająca, gęsta, bogata w składniki i bardzo sycąca zupa. Jest łatwa i szybka w przygotowaniu, no i przede wszystkim przepyszna. Idealna na zimowy obiad.
Składniki:
0,5 kg mielonego mięsa wieprzowego
1/4 główki białej kapusty
1 cebula
2 ząbki czosnku
2-3 ziemniaki
1 marchew
1 szklanka przecieru pomidorowego lub mały słoiczek koncentratu pomidorowego
1,5 litra bulionu
1 łyżka oleju do smażenia
Przyprawy: sól, pieprz mielony, chili, majeranek, bazylia, cukier, 2 kulki ziela angielskiego, 3 kulki pieprzu liść laurowy
*** Cebulę drobno kroimy i lekko podsmażamy w dużym garnku. Dodajemy przeciśnięty czosnek, mieszamy i jeszcze chwilkę podsmażamy. Dokładamy mięso mielone, przyprawiamy delikatnie solą oraz pieprzem i smażymy, ciągle mieszając aż się całe zrumieni ***
*** Marchew i ziemniaki kroimy w kostkę ***
*** Kapustę grubo szatkujemy ***
*** Do garnka z mięsem dodajemy pokrojone warzywa i wszystko razem podsmażamy przez kilka minut ***
*** Całość zalewamy bulionem, dodajemy pieprz w kulkach, ziele angielskie i liść laurowy. Wszystko gotujemy na małym ogniu przez 30 minut ***
*** Po tym czasie do zupy dodajemy przecier pomidorowy lub koncentrat, mieszamy i gotujemy jeszcze kilka minut ***
*** Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem, bazylią, chili oraz cukrem (dodałam dwie łyżeczki cukru). Opcjonalnie możemy zupę dodatkowo zaciągnąć 1 łyżką mąki rozmieszanej w 1/4 szklanki wody , jednak nie jest to konieczne bo zupa sama w sobie jest dość gęsta ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- ZUPA A’LA STROGONOW PRZEPIS TUTAJ
- CHŁOPSKI GARNEK PRZEPIS TUTAJ
- WĘGIERSKI KOCIOŁEK PRZEPIS TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ