Faworki karnawałowe
Mój ulubiony przepis na ekstra kruche, cieniutkie i rozpływające się w ustach chruściki. Polecam!
Składniki:
- Ciasto:
200 g mąki + mąka do podsypania
5 żółtek
1 łyżka masła
2 łyżki słodkiej śmietanki
1 łyżka spirytusu
- Dodatkowo:
ok 1 litr oleju do smażenia (można także smażyć na smalcu)
cukier puder do posypania faworków
*** Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce ***
*** Następnie składniki zagniatamy razem na jednolitą masę ***
*** Odcinamy kawałek ciasta i bardzo cieniutko wałkujemy, lekko podsypując mąką (ciasto które czeka na rozwałkowanie należy przykryć ściereczką aby nie wyschło). Im cieniej rozwałkujemy ciasto, tym bardziej kruche faworki uzyskamy. Ciasto kroimy w pasy o szerokości ok 3 cm. Paski kroimy w trapezy, na środku każdego z nich robimy małe nacięcie ***
*** Przez dziurkę przekładamy jeden koniec trapezu i wywijając go na drugą stronę delikatnie pociągamy. Tak powstałe faworki układamy na blacie lub desce delikatnie podsypanej mąką ***
*** Tak przygotowane faworki rzucamy na rozgrzany tłuszcz. Smażymy z dwóch stron, aż nabiorą pięknego złotego koloru ***
*** Faworki wyjmujemy z tłuszczu na ręcznik papierowy i od razu posypujemy cukrem pudrem. Następnie ciastka przekładamy na talerz i ponownie delikatne oprószamy cukrem pudrem ***
*** Z pozostałych po pieczeniu faworków białek, zrobiłam pyszną roladę bezową PRZEPIS TUTAJ (klik) ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- POMYSŁY NA WYKORZYSTANIE BIAŁEK KLIKNIJ TUTAJ
- PĄCZKI ZIEMNIACZANE PRZEPIS TUTAJ
- MINI PĄCZKI SEROWE W 5 MINUT PRZEPIS TUTAJ
- CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ