Bigos zbójnicki
Pożywny, aromatyczny i wyśmienity w smaku bigos na bogato. Z dużą ilością różnych gatunków mięs, grzybów, suszonych śliwek i wina. Idealne potrawa na świąteczny stół, ale także świetnie sprawdzi się jako rozgrzewające danie w chłodne dni. Polecam!
Składniki:
1 główka białej kapusty
1,5 kg kapusty kiszonej
1 kg wołowiny
1 kg wieprzowiny (użyłam karkówki)
300g boczku wędzonego
3 kiełbasy
2 cebule
100g suszonych grzybów
ok 300g pieczarek
10 suszonych śliwek
1 szklanka bulionu
2 szklanki wytrawnego wina
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki musztardy (najlepiej ostrej)
przyprawy: sól, pieprz,2-3 liście laurowe, 5 kulek ziela angielskiego, 5 ziaren jałowca, 2 łyżki majeranku
*** Suszone grzyby myjemy, przekładamy do garnuszka, zalewamy niewielką ilością wody i zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy na około 15 minut, żeby zmiękły ***
*** Boczek kroimy w kosteczkę, wrzucamy na patelnię i wysmażamy tłuszcz. Dodajemy pokrojoną wkostkę cebulę oraz kiełbasę i smażymy przez chwilę ***
*** Na patelnię dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i całość smażymy, aż grzyby zbrązowieją ***
*** Całość przekładamy na talerz, a na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy pokrojone w kostkę mięsa. Gdy mięso zrumieni się zalewamy je szklanką wina i całość dusimy przez około 30 minut. Po tym czasie na patelnię dodajemy ponownie wędliny z pieczarkami, a także pokrojone na pół śliwki, ziele angielskie, liść laurowy, delikatnie solimy oraz pieprzymy, mieszamy i dusimy jeszcze przez około 15 minut ***
*** Kapustę kiszoną odciskamy, płuczemy zimną wodą, kroimy i wrzucamy do garnka ***
*** Świeżą kapustę kroimy i również wrzucamy do garnka. Całość zalewamy bulionem, mieszamy i zagotowujemy ***
*** Do garnka z kapustą dodajemy mięsa z patelni oraz suszone grzyby wraz z wodą w której się moczyły. Całość mieszamy i gotujemy na niewielkim ogniu przez co najmniej dwie godziny, aż mięso całkowicie zmięknie. W trakcie gotowania bigos często mieszamy i podlewamy winem. Na końcu dodajemy koncentrat pomidorowy i musztardę oraz przyprawiamy do smaku ***
*** Całość dokładnie mieszamy i dusimy jeszcze przez około 10 minut ***
*** SMACZNEGO ***