Faszerowana rolada schabowa
Bardzo smaczna i pięknie kolorowa pieczeń schabowa faszerowana mielonym mięsem, żółtym serem i warzywami. Wspaniale smakuje zarówno na ciepło, jak i jako zimna przekąska. Polecam!
Składniki:
ok 1,5 kg schabu bez kości
0,5 kg wieprzowego mięsa mielonego (najlepiej grubo mielonego)
1 pęczek pietruszki
pół czerwonej papryki
pół czerwonej cebuli
4 – 6 plasterków żółtego sera
2 ząbki czosnku
Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka oraz ostra
sznurek do związania mięsa
*** Schab przekrawamy w poprzek – nie rozcinamy do końca – tak aby po rozłożeniu powstał duży płat mięsa ***
*** Następnie mięso rozbijamy tłuczkiem i oprószamy solą oraz pieprzem ***
*** Mięso mielone przyprawiamy -do smaku, dodajemy przeciśnięty czosnek, mieszamy ***
*** Pietruszkę myjemy, osuszamy, drobno siekamy i układamy na rozbitym płacie schabu ***
*** Na pietruszce układamy plasterki żółtego sera ***
*** Paprykę cebulę kroimy w paseczki i układamy w równych rzędach na serze ***
*** Na wierzchu delikatnie rozprowadzamy przyprawione mięso mielone ***
*** Następnie mięso ciasno zwijamy w roladę ***
*** Roladę związujemy sznurkiem i zawijamy w folię aluminiową ***
*** Roladę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200’C i pieczemy przez 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 120’C i pieczemy jeszcze przez 70 minut ***
*** Roladę można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ
2 raz robię rewelacja. Dzieciaki uwielbiają na zimno na kanapkę
Przetestowałam w minioną sobotę. Faktycznie, prezentuje się doskonale, ładnie się ją kroi, ser świetnie spaja warstwę schabu z mielonym mięsem.
Smaczna na zimno, ale na obiad podałam ją pokrojoną w grube plastry na warstwie komosy ryżowej z zielonym groszkiem, podgrzewając wszystko razem w jednym naczyniu. Niespodziewani goście zajadali ze smakiem.
Powtórzę na świąteczny obiad.
Wspaniała! Przygotuję na święta.