Pikantny strogonow wołowy
Tak naprawdę potrawa ta powinna nazywać się Stroganow albo Stroganoff, gdyż pochodzi od arystokratycznego rodu rosyjskiego, jednak w Polsce przyjęła się inna nazwa, która funkcjonuje w gastronomii. Boeuf Strogonow to bardzo smaczny i aromatyczny gulasz wołowy z papryką, grzybkami i ogórkami kiszonymi. Moja dzisiejsza wersja została udoskonalona o wino, wędzony boczek i papryczkę chilli, co sprawia, że potrawa jest jeszcze bardziej aromatyczna i do tego pikantna. Polecam spróbować!
Składniki:
ok 1 kg wołowiny
1 cebula
10 dkg wędzonego boczku
1 szklanka czerwonego wina wytrawnego lub półwytrawnego
1,5 -2 szklanki bulionu lub wody
kilka suszonych grzybków
1 czerwona papryka
1 papryczka chilli
2 kiszone ogórki
Przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka
1 łyżka koncentratu pomidorowego
3 kulki ziela angielskiego
3 kulki pieprzu
2 liście laurowe
3-4 łyżki mąki do obtoczenia mięsa
olej do smażenia
- Marynata do mięsa:
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
1 łyżeczka ostrej papryki mielonej
1 łyżka musztardy
3 łyżki oleju
*** Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w paski ***
*** Pokrojoną wołowinę przekładamy do miski i dodajemy wszystkie składniki marynaty ***
*** Całość dokładnie mieszamy, przykrywamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na kilka godzin lub całą noc ***
*** Następnie zamarynowane mięso obtaczamy dokładnie w mące ***
*** Cebulę kroimy w piórka, a boczek w średniej wielkości kostkę. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy boczek z cebulką ***
*** Gdy cebulka się zrumieni i boczek przypiecze, zdejmujemy je z patelni, dolewamy trochę oleju, rozgrzewamy i podsmażamy mięso ***
*** Gdy mięso straci surowy kolor, dolewamy wino i zagotowujemy ***
*** Na patelnię dokładamy cebulę i boczek oraz suszone grzybki, mieszamy i całość dusimy na dużym ogniu przez około 2-3 minuty ***
*** Danie zalewamy bulionem lub wodą, dodajemy ziele angielskie, pieprz w kulkach oraz liście laurowe i zagotowujemy ***
*** Potrawę dusimy na niewielkim ogniu pod przykryciem około 1 godzinę. Następnie dodajemy pokrojone w paseczki ogórki kiszone oraz czerwoną paprykę i drobno posiekaną papryczkę chilli. Całość gotujemy jeszcze około 30 minut do momentu, aż mięso całkowicie zmięknie ***
*** Po tym czasie dodajemy do potrawy koncentrat pomidorowy oraz przyprawy- do smaku ***
***Dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze około 5 minut ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- PRZEPISY NA SZYBKIE, TANIE I ŁATWE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ