Chilli z wołowiną


Chilli z wołowiną

Pikantne i aromatyczne, jednogarnkowe danie meksykańskie z mieloną wołowiną i warzywami, w sosie pomidorowym. Potrawę możemy podać z ryżem, makaronem albo ze świeżym pieczywem. Szybki i przepyszny obiad. Polecam!

 

 

SKŁADNIKI :

500 g mielonej wołowiny

1 puszka krojonych pomidorów

1 cebula

2 ząbki czosnku

1 papryka (u mnie pół żółtej i pół czerwonej)

1 papryczka chilli

1 puszka czerwonej fasoli

1 szklanka bulionu

2 łyżki koncentratu pomidorowego

olej do smażenia

Przyprawy : sól, pieprz, 1 łyżeczka chilli w proszku, 1 łyżeczka zmielonego kminu rzymskiego, 1 łyżeczka suszonego oregano, 1 łyżeczka cukru

 

 

 

*** Cebulę oraz czosnek kroimy w kosteczkę i szklimy na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju ***

*** Następnie dodajemy mięso i smażymy ciągle mieszając, do momentu aż straci surowy kolor ***

*** Paprykę kroimy w kostkę, a papryczkę chilli drobno siekamy ***

*** Papryki dodajemy do mięsa i wszystko przez chwilę podsmażamy ***

*** Dodajemy wszystkie przyprawy, mieszamy ***

*** Całość zalewamy bulionem, dodajemy pomidory z puszki i zagotowujemy ***

*** Potrawę dusimy na niewielkim ogniu, pod przykryciem, przez około 20 minut, co jakiś czas mieszając. Następnie dodajemy fasolkę z puszki oraz koncentrat pomidorowy ***

*** Mieszamy i gotujemy jeszcze przez około 10 minut ***

*** W razie potrzeby potrawę doprawiamy jeszcze do smaku solą i pieprzem ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

KOMENTARZE