Chilli z wołowiną
Pikantne i aromatyczne, jednogarnkowe danie meksykańskie z mieloną wołowiną i warzywami, w sosie pomidorowym. Potrawę możemy podać z ryżem, makaronem albo ze świeżym pieczywem. Szybki i przepyszny obiad. Polecam!
SKŁADNIKI :
500 g mielonej wołowiny
1 puszka krojonych pomidorów
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 papryka (u mnie pół żółtej i pół czerwonej)
1 papryczka chilli
1 puszka czerwonej fasoli
1 szklanka bulionu
2 łyżki koncentratu pomidorowego
olej do smażenia
Przyprawy : sól, pieprz, 1 łyżeczka chilli w proszku, 1 łyżeczka zmielonego kminu rzymskiego, 1 łyżeczka suszonego oregano, 1 łyżeczka cukru
*** Cebulę oraz czosnek kroimy w kosteczkę i szklimy na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju ***
*** Następnie dodajemy mięso i smażymy ciągle mieszając, do momentu aż straci surowy kolor ***
*** Paprykę kroimy w kostkę, a papryczkę chilli drobno siekamy ***
*** Papryki dodajemy do mięsa i wszystko przez chwilę podsmażamy ***
*** Dodajemy wszystkie przyprawy, mieszamy ***
*** Całość zalewamy bulionem, dodajemy pomidory z puszki i zagotowujemy ***
*** Potrawę dusimy na niewielkim ogniu, pod przykryciem, przez około 20 minut, co jakiś czas mieszając. Następnie dodajemy fasolkę z puszki oraz koncentrat pomidorowy ***
*** Mieszamy i gotujemy jeszcze przez około 10 minut ***
*** W razie potrzeby potrawę doprawiamy jeszcze do smaku solą i pieprzem ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- PRZEPISY NA SZYBKIE, TANIE I ŁATWE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ