Rolada biszkoptowa z owocami
Smaczne i efektowne ciasto z delikatnym kremem i owocami. Palce lizać!
Składniki:
- Ciasto:
5 jajek
6 łyżek cukru
3/4 szklanki mąki
80ml wody
45ml oleju
3 łyżki kakao
- Krem owocowy:
1 galaretka truskawkowa
300ml śmietanki kremówki
1-2 łyżki cukru pudru
- Dodatkowo:
ok 200g owoców (typu truskawki, maliny, borówki itp.)
*** Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 200ml gorącej wody, dokładnie mieszamy i odkładamy do całkowitego wystudzenia ***
*** Białka jaj ubijamy na sztywno z 3 łyżkami cukru ***
*** W osobnej misce miksujemy żółtka jaj z 3 łyżkami cukru na puszystą masę. Dodajemy mąkę, kakao, wodę oraz olej i dokładnie miksujemy ***
*** Do masy dodajemy ubite białka i całość delikatnie mieszamy łyżką ***
*** Dużą blachę z wyposażenia piekarnika smarujemy niewielką warstwą oleju i wykładamy papierem do pieczenia. Na blachę wylewamy ciasto i wyrównujemy ***
*** Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180’C przez około 20 minut – do suchego patyczka. Zaraz po upieczeniu ciasto przewracamy na drugą stronę i delikatnie odrywamy papier ***
*** Przygotowujemy krem owocowy: śmietankę ubijamy na sztywno i stopniowo dodajemy ostudzoną ale nadal płynną galaretkę. Dokładnie mieszamy i dosładzamy do smaku cukrem pudrem ***
*** Ciasto smarujemy kremem zostawiając wolne miejsca przy brzegach i układamy owoce. Kilka łyżek kremu zostawiamy, aby ozdobić wierzch ciasta ***
*** Roladę delikatnie ale dość ciasto zwijamy ***
*** Z wierzchu ciasto przyozdabiamy kremem i owocami ***
*** Całość wkładamy do lodówki na co najmniej kilka godzin ***
*** SMACZNEGO ***
Polecam również:
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
- CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ