Bułeczki z dżemem i kruszonką
Prosty przepis na mięciutkie, maślane i przepyszne ciasto drożdżowe z dżemem i kruszonką. Świetny pomysł na pachnące śniadanko lub przekąskę w ciągu dnia.
Składniki:
- Ciasto:
15g świeżych drożdży
250g mąki
1/2 szklanki letniego mleka
50g rozpuszczonego masła
1 żółtko jaja
1/4 szklanki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
szczypta soli
- Dodatkowo:
dżem owocowy (u mnie wiśniowy) lub powidła
białko jaja
cukier puder do posypania bułeczek
- Kruszonka:
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
2 łyżki cukru
*** Przygotowujemy zaczyn z drożdży: do miseczki wlewamy połowę mleka, wkruszamy drożdże, dodajemy łyżeczkę mąki i łyżeczkę cukru. Całość mieszamy, przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na około 10 minut, aż zaczyn wyrośnie ***
*** Do dużej miski wlewamy resztę mleka, masło i żółtko – mieszamy. Dodajemy wyrośnięte drożdże, mąkę cukier i sól. Całość mieszamy, najlepiej za pomocą miksera z hakiem. Ciasto wyrabiamy do momentu, aż zacznie odchodzić od haka lub łyżki ***
*** Miskę przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia ***
*** Następnie ciasto ponownie przez chwilę wyrabiamy i dzielimy na osiem części ***
*** Każdą kulkę rozwałkowujemy na podłużny placek. Na brzegu placka nakładamy łyżkę dżemu lub powideł ***
*** Placek zwijamy: najpierw podwijamy boki, a potem rolujemy całość od dołu do góry ***
*** Gotowe bułeczki układamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę lub naczynie żaroodporne. Przykrywamy ściereczką i odkładamy na około 15 minut ***
*** Przygotowujemy kruszonkę. Zimne masło zagniatamy z mąką i cukrem, aż zacznie się kruszyć ***
*** Bułeczki smarujemy roztrzepanym białkiem i obsypujemy kruszonką ***
*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180’C i pieczemy przez około 25 minut – do zrumienienia ***
*** Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i odkładamy do przestudzenia. Bułeczki możemy z wierzchu posypać cukrem pudrem ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
A czy mozna na bazie tego przepisu zrobić bułeczki z jagodami?
Bułeczki sa przepyszne!!! Zrobiłam już dwa razy!!!! Została mi ostatnia paczka drożdży i ja też wykorzystam na ten przepis. Znakomite!!!!
Bułeczki wyszły super, polecam. Ogólnie bardzo dobry blog a przepisy jeszcze lepsze.