Jabłecznik sypany – najprostsze ciasto!
Bardzo łatwe i szybkie ciasto, które zawsze wychodzi i jest mega smaczne. Do jego przygotowania nie używamy miksera, a jedynie łyżki i miski. Polecam!
Składniki:
1 szklanka mąki
1 szklanka cukru
1 szklanka kaszki manny
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
ok 1,5 kg jabłek
150g masła – mocno schłodzonego
*** Suche składniki czyli mąkę, cukier, kaszkę oraz proszek do pieczenia wsypujemy do miski i dokładnie mieszamy ***
*** Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach ***
*** Keksówkę lub inną niewielką foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Na dno formy wysypujemy 1/3 składników suchych ***
*** Następnie wykładamy połowę startych jabłek, wyrównujemy ***
*** Na jabłka wykładamy ponownie 1/3 suchych składników i pozostałe jabłka. Całość posypujemy pozostałą suchą mieszanką składników ***
*** Na wierzch ciasta ścieramy na tarce o dużych oczkach mocno schłodzone masło ***
*** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 1 godzinę ***
*** Po wyjęciu z piekarnika ciasto odkładamy do całkowitego wystudzenia. Moim zdaniem najlepiej smakuje na drugi dzień po upieczeniu ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ